Izrael feltartóztatott egy Gázába robbanószert szállító hajót

Az izraeli biztonságiak feltartóztattak egy hajót, amely a Sínai-félszigetről szállított rakétákhoz és aknavetőkhöz szükséges robbanóanyagot a Gázai övezetbe - közölte a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja csütörtökön.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat és a haditengerészet még január 19-én tartóztatta fel a vízi járművet és vette őrizetbe a három fős, ellenállást nem tanúsító személyzetet. 

Az elfogott hajó fedélközében néhány rekesz nyers hal alatt folyékony robbanószereket tartalmazó tartályok tucatjait rejtették el. A letartóztatott személyzet tagjai kihallgatásukon elmondták a Sin Bétnek, hogy a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok számára próbálták az övezetbe csempészni az egytonnányi robbanószert. 

Az akciót végrehajtó haditengerész egység parancsnoka úgy nyilatkozott a ynetnek, hogy „az egyiptomiak kiváló munkát végeznek a szárazföldön a csempészalagutak ellen, s ezért a tenger vált egy végtelen 'vízi alagúttá' a Hamász számára”. 

Az izraeli katonák beszámolója szerint hetente akadályozzák meg fegyvereket csempésző halászhajók Gázába jutását, ugyanis a tavaly nyári izraeli hadművelet befejezése óta a Hamász komoly erőfeszítéseket tesz fegyverzetének feltöltésére.

Kimaradt?