TVR: román katonai célpontok semlegesítésével fenyegetőzött Moszkva

A moszkvai Katonai és Politikatudományi Központ igazgatója, Vlagyimir Evszejev alezredes szerint ha Románia részt vesz a NATO és Oroszország közötti konfrontációban, az orosz fegyveres erők kénytelenek lesznek semlegesíteni bizonyos katonai célpontokat Románia területén – erről szerdán számolt be a bukaresti sajtó, miután a köztelevízió interjút készített az orosz szakemberrel – írja a Hírhatár.

Moszkva már készített is egy listát az ilyen típusú célpontokról, ezen pedig elvileg rajta van az az irányítási központ is, amelyet a NATO Románia területére tervezett.

„A Krím területén jelenleg egy önálló, jól felkészült szárazföldi katonai erőkből álló csoport alakul. Sokféle felszerelés áll majd rendelkezésre, amelyek bármilyen lehetséges fenyegetést képesek lesznek semlegesíteni. Sajnos, amennyiben Románia úgy dönt, hogy csatlakozik egy ilyen konfrontációhoz, lehetetlen lesz, hogy egy sor romániai katonai célpont ne kerüljön fel azoknak a listájára, amelyeket különféle fegyverekkel semlegesíteni fognak" – fogalmazott Evszejev.

http://www.youtube.com/watch?v=mVUVKpZgKAw

Az Oroszország által végzett katonai becslések szerint a Romániában létrehozandó bázisokról nem csupán rakétaelhárító eszközöket lehet majd kilőni. Oroszországot aggodalommal tölti el, hogy akár cirkáló rakétákról, vagy más hasonló eszközökről is szó lehet. Oroszországnak kénytelen lesz reagálnia nem csupán a NATO irányítási központjainak megjelenésére, de a fegyverraktárakra és más katonai infrastruktúrára is választ kell adnia – mondta az igazgató.

Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy Romániában könnyen támadási potenciál hozható létre, ezért meg fogják találni a módját a román katonai flotta semlegesítésének. "Azt hiszem növekedni fog az országaink közötti feszültség, konfrontáció, sajnos bőven van okunk ezt feltételezni” – jelentette ki az alezredes.

Kimaradt?