Szellemileg visszamaradott elítéltet végeztek ki Amerikában

Annak ellenére végezték ki kedd este Warren Lee Hillt, hogy minden bizonnyal szellemileg visszamaradott volt, a hivatalos mérséek szerint 70 IQ-pontot mutattak ki nála. Hill 1991 óta volt a halálsoron, mert börtönében, ahol barátnője meggyilkolása miatt ült, agyonverte cellatársát – írja a 444.hu.

Az amerikai alkotmány 8. kiegészítése alapján szellemileg visszamaradottakat nem szabadna kivégzeni, hiszen elmeállapotuk miatt képtelenek felfogni tetteik súlyát. Ezt a legfelsőbb bíróság is megerősítette 2002-es ítéletében. De a legfelsőbb bíróság hagyott egy kiskaput, amennyiben a tagállamokra bízta a normarendszer kialakítását.

Georgiában minden más tagállamnál szigorúbb normákat állapítottak meg, az ottani törvények szerint “minden kétséget kizáróan” kell bizonyítani valakiről, hogy szellemileg nem ép. Ez a tudomány mai állása szerint azonban lehetetlen.

Ha valakinek 70-es IQ-ja van, joggal feltételezhetjük, hogy nem teljesen ép, de bizonyossággal nem állíthatjuk, legalábbis a Hill kivégzését végül engedélyező ítélet szerint. A kivégzést a Legfelsőbb Bíróság sem akadályozta meg – Hill védői ott a georgiai szabályozást támadták. Hillt – akinek az érdekében az Európai Unió is többször felszólalt – kedd este pentobarbitallal végezték ki. Az utolsó szó jogán nem mondott semmit.

Kimaradt?