banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A '89-es forradalom 81 áldozata nyert pert Strasbourgban

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 832 500 euró kártérítést ítélt meg az 1989-es romániai forradalom 81 áldozatának amiatt, hogy a román igazságszolgáltatás mindmáig nem vizsgálta ki megfelelően ügyüket - jelentette a Mediafax román hírügynökség.

A testület elismerte az ügy összetettségét, de indoklása szerint ez nem indokolja a vizsgálat elhúzódását, mivel az idő múlása árt a történtek tisztázásának, és meghiúsíthatja a vizsgálat sikeres lefolytatását.

Az 1989-es romániai forradalomban mintegy 1100 személyt öltek meg a mai napig tisztázatlan körülmények között, többségüket azután, hogy Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elmenekült, és ezzel megbukott a kommunista rendszer.

Mint közismert, számos városban tüzet nyitottak a karhatalmi erők a Ceausescu ellen tüntető tömegre, így sokan életüket vesztették, illetve megsebesültek. A strasbourgi bírósághoz fordulók között elhunytak hozzátartozói, valamint az akkori események alatt megsebesített vagy megvert áldozatok találhatók. A bíróság ítélete szerint a 81 áldozat közül harminc 15 ezer euró kártérítést kapott, a többi ötvenegynek 7500 eurót ítéltek meg fejenként. Az áldozatok a bukaresti, a nagyváradi, a konstancai, a craiovai, a bákói, a marosvásárhelyi és a kolozsvári tüntetések megtorlásával kapcsolatos vizsgálat elhúzódása miatt tettek feljelentést. 

Eddig csak a temesvári felkelés vérbe fojtása ügyében született jogerős ítélet, amelyben két volt tábornokot ítéltek jogerősen 15 év börtönbüntetésre. A román igazságszolgáltatás - feltételezések szerint politikai nyomásra - mai napig nem vizsgálta ki, kiket terhel a felelősség amiatt, hogy a forradalom napjaiban a karhatalmiak tüzet nyitottak az utcára vonuló tömegre.

Korábban már legalább hat hasonló ügyben ítélte el Romániát a strasbourgi bíróság. A hivatalos adatok szerint a forradalom napjaiban 1142-en vesztették életüket, 3138-an megsebesültek és 760 embert őrizetbe vettek.

Kimaradt?