Törlik Kubát a terrorista országok listájáról

Havannában a Palacio de Convencionesben szerdán megkezdődtek a megbeszélések az amerikai és a kubai küldöttség között a utazási kérdésekről és a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának előkészületeiről – írja a Népszabadság.

A szerdai tárgyaláson a migrációs kérdések voltak napirenden. Kubai részről a külügyminisztérium amerikai ügyek igazgatója, Josefina Vidal Ferreiro, amerikai részről pedig a washingtoni külügyminisztérium latin-amerikai ügyek helyettes államtitkára, Alex Lee  vezette a tárgyalóküldöttségeket. A sajtót csak nyitányra engedték be, majd zárt  ajtók mögött üléseztek.

Csütörtökön esedékes a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának megvitatása, amelyre érkezik Roberta Jacobson, az USA külügyminisztériumának latin-amerikai államtitkára. Személyében 35 éve látogat a legmagasabb rangú amerikai kormányhivatalnok a szocialista szigetországba. Utoljára 1980-ban járt Peter Tarnoff személyében amerikai külügyi államtitkár Havannában, aki annak idején találkozott Fidel Castróval is. Más kérdés, hogy törvényhozók számos alkalommal viziteltek Kubában, most a hétvégén egy demokrata párti küldöttség, ám a rebesgetett találkozóra Raúl Castróval nem került sor, a feltételezések szerint azért, mert kubai ellenzékiekkel találkoztak az USA érdekképviseleti irodájában.

Washington jelezte már, hogy a terrorista országok feketelistájának a felülvizsgálata már folyamatban van, és törölhetik róla Kubát még a nagykövetségek újranyitása előtt. A két ország között a diplomáciai kapcsolatok 1961-ben szakadtak meg. Az 1962 óta érvénybe lévő kereskedelmi és pénzügyi embargót, amelyet utóbb két ízben is még súlyosbítottak, azonban csak az amerikai törvényhozás szüntetheti meg. Obama most évértékelő beszédében fel is szólitotta a kongresszust – ahol republikánus többsége van -, hogy kezdjenek dolgozni az embargó megszüntetésén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?