Nagy beszédet készül tartani az amerikai elnök

Barack Obama amerikai elnök kedd este (közép-európai idő szerint szerda hajnalban) fogja elmondani szokásos, az unió állapotáról szóló évértékelő beszédét, amelyben megfogalmazza gazdasági és politikai törekveseit is.

Az elnöknek először kell majd egy olyan kongresszus előtt elmondania üzenetét, amelynek mindkét házát a republikánusok tartják ellenőrzésük alatt. Megfigyelők szerint a törvényhozás összetétele miatt valószínű, hogy a még két évig kormányzó Obama javaslatainak nagy részét a törvényhozás nem fogja támogatni.

Az előzetesen ismertté vált részletek szerint beszédében az elnök a "középosztály-gazdaságra" összpontosít és arra törekszik majd, hogy az amerikaiak a legmódosabbak körén túl is megérezzék a gazdasági fellendülés jótékony hatásait. A várakozások szerint Barack Obama javasolni fogja, hogy növeljék meg a leggazdagabbak és a legnagyobb pénzügyi cégek adóterheit, és hogy bővítsék a közepes jövedelműek gyermekgondozási és oktatási adókedvezményeit.

Fontos hangsúlyt kap majd a kibernetikai biztonság, a szélessávú internet-hozzáférés, az ingyenes közfőiskolai oktatás, a fizetett családi és betegszabadság, valamint a szabadkereskedelmi szerződések és a terrorizmus elleni harc kérdése.

Kimaradt?