Maláriában halt meg egy ebolásokat gondozó ápoló

Maláriában meghalt egy kubai ápoló, aki az ebola elleni harcban vett részt Sierra Leonéban.

Meghalt maláriában egy kubai egészségügyi dolgozó, aki az ebola elleni harc segítésére Sierra Leonéba küldött egyik orvoscsapat tagja volt. 

A kubai állami televízió híradása szerint Reinaldo Villafranca Antigua vasárnap hunyt el a Sierra Leone-i főváros, Freetown egyik kórházában. A 43 éves szakképzett ápoló, aki október eleje óta dolgozott a nyugat-afrikai országban, szombaton betegedett meg, és laborleletei negatív eredményt adtak az ebolafertőzésre vonatkozóan, viszont maláriát mutattak ki nála. 

A férfit átszállították a Kerry Townban lévő brit katonai kórházba, ahol a neki adott gyógyszerre szervezete nem reagált, állapota vasárnap rohamosan romlott. Neurológiai tünetei lettek, nehézzé vált a légzése, s az orvosok már nem tudták megmenteni az életét. 

A Nyugat-Afrikában 2014 elején kirobbant ebolajárványban eddig több mint 8400-an vesztették életüket, túlnyomórészt Libériában, Sierra Leonéban és Guineában. A járvány elleni küzdelemhez nemzetközi segítséget kérő ENSZ-felhívásra Kuba 460 egészségügyi dolgozóját küldte a térségbe. 

Villafranca a második kubai egészségügyi dolgozó, aki maláriában halt meg Nyugat-Afrikában. Sorstársa, Jorge Juan Guerra Rodríguez még tavaly október 26-án hunyt el Guineában. 

Nyugat-Afrika a malária szempontjából is a legkockázatosabb térségek közé tartozik. Szakértők szerint az ebolajárvány elleni küzdelem viszont teljesen leköti az erőket, jelentősen hátráltatva a jóval több halálos áldozatot követelő malária elleni harcot.

Kimaradt?