Szakértők szerint kamu az Iszlám Állam gyerekhóhéros videója

Orosz szakértők megrendezett, hamis felvételnek tartják azt az internetre feltett videofelvételt, amely állítólag az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökeinek az Iszlám Állam (IÁ) általi kivégzéséről készült - adta közre értesüléseit csütörtökön a Kommerszant című napilap.

Az IÁ tévéje, az al-Hayat által készített - azóta már eltávolított - videó felirata szerint a kazah születésű, 38 éves Mamajev Dzsambolatot és a 30 éves Szergej Aszimovot lőtték agyon. Kivégzésük előtt állítólag kikérdezték az oroszul beszélő, kopaszra borotvált férfiakat, akik azt mondták, azért küldték őket a térségbe, hogy "információt gyűjtsenek az Oroszországból érkezett harcosokról".  Szergej Aszimov emellett közölte: azt kapta feladatul, hogy megölje az Iszlám Állam egyik vezetőjét.

Az orosz hatóságok azóta sem nyilatkoztak az ügyben. A lap által megkérdezett szakértők nem zárják ki, hogy megrendezett jelenetről van szó. Egy név nélkül nyilatkozó bűnügyi szakember néhány kétséges részletre hívta fel a figyelmet. Elsőként arra, hogy a halálra ítélt muzulmán férfiak nem imádkoztak állítólagos kivégzésük előtt. Másodszor: a lövéseket követően az egyik "áldozat" nem előre esett, hanem az oldalára, mintha parancsra tett volna. A szakértő szerint a jelenetben látható Glock pisztoly lövése nagyon nagy erejű. A kivégzés végrehajtója egy méternyire állt az áldozatoktól, így a lövésnek látható sebet és bő vérzést kellett volna okoznia, de ez nem történt meg.

A szakértő azt is furcsállta hogy az operatőr nem készített közeli képsorokat, a kivégzés valódiságát bizonyítandó. A parancsot kiadó férfi ugyanakkor nem véletlenül ölthette magára a Gorka-3 típusú, az orosz biztonsági szolgálatoknál használatos öltözetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?