Mohamed próféta gúnyolása a Nyugat fölényének érzékeltetése?

Az európai nemzetekben mélyen gyökerező "nyugati fölény" megnyilvánulásaként értékelte a Global Times című kínai lap szakértője a Charlie Hebdo francia szatirikus lap friss lapszámát, amelynek címlapján Mohamed próféta "Je suis Charlie" (Én vagyok Charlie) feliratú táblát tart a kezében.

A szerdán megjelent kínai összeállításban Csao Lej, a központi pártiskola nemzetközi kapcsolatokért felelős professzora a véres párizsi támadást követő folyamatokból arra következtetett, hogy az öreg kontinensen meg fog nőni a jobboldali erők támogatottsága, az európai kormányok pedig szigoríthatnak bevándorlási politikájukon.

Csao szerint, annak ellenére, hogy a francia fővárosban a halálos áldozatok száma nem volt olyan magas, mint a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadáskor, a párizsi történéseknek hasonló súlyú következményei lehetnek.

Vang Csing-lie, Közel-Kelettel és Afrikával foglalkozó kutató úgy vélte, az új címlap elégedetlenséget, felháborodást fog kiváltani a világ muszlimjaiból. "A magazin egyes közel-keleti országokban további Nyugat-ellenességre fog ingerelni. A nyugati államoknak be kellene fejezniük a vallási ügyek átpolitizálását, amivel táplálják a kultúrák közti ellentéteket és a vallási szélsőségességet" - jegyezte meg Vang.

Kimaradt?