Halállista: rájuk vadászik az al-Kaida

A terrorszervezet kihúzta a halállistájáról a Charlie Hebdo vezető szerkesztőjét. Sokan maradtak még.

A radikális iszlamisták még 2013-ban tettek közzé egy „körözési listát”, melyen azokat a közéleti szereplőket sorolják fel, akiket el akarnak tenni láb alól. Az al-Kaida halállistája ismét körözni kezdett az interneten – a szerdai merénylet nyomán Stéphane Charbonnier-nak, a Charlie Hebdo vezető szerkesztőjének portréját piros X-szel húzták át.

A Fusion.net portál összegyűjtötte, hogy kik vannak még az al-Kaida listáján. Többek között Terry Jones szélsőséges nézeteket valló amerikai lelkész, aki azzal vált világszerte ismertté, hogy 2010. szeptember 11-én nyilvános Korán-égetést hirdetett meg, mert szerinte az Iszlám szent könyve erőszakra ösztönöz.

Szerepel a listán Kurt Westergaard dán karikaturista, aki azzal haragította magára a dzsihádistákat, hogy 2005-ben egy olyan rajzot tett közzé, melyen Mohamed próféta turbánjában egy bombával látható. Azóta több merényletkísérlet volt ellene, utoljára 2011-ben.

A legismertebb név a listán Salman Rushdie. Az indiai származású brit író 1988-ban „Sátáni versek” című kötetében vitatott módon ábrázolta Mohamed prófétát, ami miatt az iráni ajatollah is fatvát hirdetett ellene. Rushdie a párizsi terrortámadás után is megszólalt. Azt mondta, a szatíra a szabadság fegyvere a zsarnokság, tisztességtelenség és ostobaság ellen. Szerinte a vallás iránti tisztelet követelői valójában a vallás iránti félelemre játszanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?