Két túszdráma Franciaországban (percről-percre)

Most már hivatalos: a francia biztonsági erők megölték a Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért pénteken, miután azok fegyvereikkel tüzelve kitörtek a nyomdaipari épületből, ahol korábban elbarikádozták magukat Dammartin-en-Goele településen. A dzsihadisták által túszul ejtett személy sértetlenül kiszabadult. Ezzel egy időben végeztek a Párizsban egy kóser szupermarketben túszokat ejtő iszlamista fegyveressel is.

  • Péntek délután túszejtés volt egy párizsi kóser zöldségesnél. Az elkövető az lehetett, aki csütörtök reggel lelőtt egy rendőrt.
  • A Charlie Hebdot megtámadó terroristák túszokat ejtve egy gyárban barikádozták el magukat a Charles De Gaulle reptér közelében.
  • A rendőrök csütörtökről péntekre virradó éjjel is üldözték Párizs környékén a terroristákat, de elkapni nem sikerült őket.
  • A két testvér családtagjai, ismerősei közül többeket bevitt a rendőrség, tartva az újabb támadásoktól, már kilencen vannak őrizetben.
  • A Charlie Hebdot szerdán megtámadó Kouachi testvérek 12 embert lőttek agyon, csütörtök reggel egy ismeretlen férfi egy rendőrt gyilkolt meg.

19.10: Az AFP azt írta, hogy öten haltak meg a kóserboltban, köztük Amédy Coulibaly. Vagyis a Reutershez hasonlóan a francia hírügynökség is négy túsz haláláról értesült.

18.36:  A Kouachi fivérek lövöldözve jöttek ki a nyomdából, az AFP szerint a fivérek tüzet nyitottak a rendőrökre, ezután ölték meg őket.

18.34: Egy kommandós megsérült a Kouchi testvérek elleni akcióban, de nincs életveszélyben az AFP szerint. Ugyanakkor a Raid két rendőrségi kommandósa sérült meg a kóserbolt elleni akcióban, jelentette a BFMTV.

18.30: Az MTI írása szerint beköltözött pénteken a Charlie Hebdo szerkesztősége a Libération című baloldali napilap székházába.

18.28: Eközben több túszt is kiszabadítottak a Porte de Vincennes-nél. Az AFP szerint több túsz is kijött a kóserboltból. A Le Monde rendőrségi forrásai szerint a kóserbolti túszejtő is meghalt.

18.26:  A testvérek túsza kiszabadult. Az AFP szerint nem sérült meg az akcióban.

18.22: Az AFP hírügynökség szerint a Charlie Hebdo szerkesztőségében gyilkoló, szerda óta menekülő két támadó meghalt a nyomdánál indított akcióban Dammartin-en-Goële-ben.

18.09: A csendőrség megerősítette, hogy megindult a roham Dammartinnél, ahol a Charlie Hebdo szerkesztőségében gyilkoló Kouchi testvérek ejtettek túszt egy nyomdában. Hirtelen lövéseket lehetett hallani, amik nagyjából egy percig tartottak, közben feltehetően gránátok robbanása is hallatszott, majd pedig újból lőttek. A BBC szerint a csendőrök használhatták a füstgránátokat.

18.02: Akció indulhatott, füst száll fel, kommandósok rohannak az épület tetején.

17.40: A dzsihadisták többet ártanak az iszlámnak, mint a karikatúrák – véli a Hezbollah vezetője. A Hezbollah egy libanoni, síita politikai és félkatonai szervezet, az Egyesült Államok terrorista szervezetnek tartja. A Hezbollah vezetője szerint azok a dzsihadista csoportok, amelyek „aljas, erőszakos és embertelen” cselekményeket követnek el, „több kárt okoznak a prófétának és a muszlimoknak, mint az ellenség, vagy bármely könyv, film vagy karikatúra".

17.36: Válságtanácskozást kezdtek a francia elnöki hivatalban a Párizs keleti részén zajló túszejtési akció miatt, amelyet a hatóságok feltételezése szerint az előző napi montrouge-i lövöldöző hajtott végre.

17.27: Megerősítette a tudósítójuknak a rendőrség, hogy a boltból kimenekülő szemtanúk állították azt, hogy a túszejtő azt kiáltozta, hogy mindenkit megöl, ha a Kouachi testvéreket nem engedik el, állítja a 20minutes.fr. Korábban voltak olyan információk, hogy a túsztárgyalónak mondhatott ilyet a férfi, de más források szerint még nem sikerült párbeszédet kezdeni vele.

17.18: A Libérationnak nyilatkozott egy Romain nevű férfi, aki pont szemben lakik azzal a bolttal, ahol a második túszejtés történt, és pont kint cigizett a tizedik emeleti erkélyén a túszdráma elején. „Kicsivel délután egy után volt. Az erkélyen cigiztem éppen, amikor két lövést hallottam. Lenéztem, és láttam a felüljáró túloldalán, húsz méterre a bolttól, hogy két ember kiszáll egy kisbuszból, az egyikük a karját fogja, kiabál, és úgy tűnik, mintha sérült lenne. Ez a két ember egy rendőrautóhoz rohant, amelyik éppen ott állt. Rögtön jöttek a mentők. Öt perccel később újabb két lövést hallottam, és a bolttal szemben, a túloldali járdán, ahol a rendőrök voltak, láttam, hogy egy ember fekszik a földön. Azonnal elvitték. Nem láttam, hogy ki lőhetett" – mondta a férfi.

17.02: Párizs IV. kerületének önkormányzata elővigyázatosságból bezáratta a Rue des Rosiers összes üzletét – írta az önkormányzat a Twitteren. A Rue des Rosiers egy kis sétálóutca Párizs belvárosában, az üzleteiről is híres Rue de Rivoli szomszédságában, viszont nem a párizsi bevásárlóturizmus miatt van jelentősége, hanem azért, mert ez a párizsi zsidóközösség egyik leghíresebb utcája. Számos étterem, kis butik, ékszerész van ebben az utcában. Azután döntött az önkormányzat a boltok bezáratása mellett, hogy délután egy kóser élelmiszerboltban ejtett túszokat egy támadó, akinek ráadásul a társa még szabadon van valahol.

17.00: Megerősítette a rendőrség, hogy a szemtanúk vallomásai alapján egy túszejtő van a boltban, írja a 20minutes.fr. Eddig is ez volt a legvalószínűbb, de a rendőrnő csütörtöki meggyilkolásával gyanúsított férfi barátnőjét is keresik.

16.20: A párizsi prefektúra cáfolta, hogy két ember meghalt pénteken a párizsi túszejtés során, amelyet feltehetően az előző napi montrouge-i lövöldöző követett el. Rendőrségi források korábban a francia hírügynökséggel azt közölték, hogy legalább ketten, de lehet, hogy többen meghaltak a lövöldözésben.

16.16: A belügyminisztérium közben a montrouge-i lövöldözéssel kapcsolatban közzétette egy férfi, a 32 éves, fekete bőrű Amedy Coulibaly és egy nő, a 26 éves Hayat Boumeddiene fotóját, akiket nagy erőkkel keresnek. A férfit azzal gyanúsítják, hogy a csütörtöki tűzharcban megöltek rendőrnőt és egy utcaseprőt életveszélyesen megsebesítettek. Mindkettőjüknél "feltehetően fegyver van és veszélyesek". A férfi feltehetően a párizsi túszejtő is. Ő és a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylet egyik gyanúsítottja több mint tíz éve ismerik egymást.

16.14: Az Index azt írja, egyelőre nem tudni, hogy az egész körgyűrűt vagy csak egy részét zárták le, de a biztos, hogy a Porte de Vincennes környékén lezárták a körgyűrűt, ami rövid időn belül óriási sorok kialakulásához vezetett. A fenti kép, ha minden igaz, nemrég készült, a párizsi túszejtés közelében.

16.08: Két fiatalt szedtek le egy robogóról a területet őrző rendőrök a kóserbolt mellett. Egyelőre nem tudni, van-e bármilyen közük a támadáshoz. A Reuters által kiadott képeken viszont az látszik, hogy a rendőrök fegyvert is fogtak rájuk, mielőtt lerángatták őket a motorról.

16.06: Hatalmas rendőri készültségről számolt be pénteken az M1 Híradó riportere az MTI-nek a Párizstól néhány kilométerrel északabbra fekvő Dammartin-en-Goele településről, ahol a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni merénylet feltételezett elkövetői menekülés közben egy túszt ejtettek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?