Üldözőbe vették a túszt is ejtő Kouachi-fiúkat

Párizstól északkeletre akadtak a francia rendőrök a szerdai terrortámadást elkövető Chérif és Said Kouachi testvérpárosra. Egyes hírek szerint a rendkívül veszélyes terroristák túszul ejtettek több személyt, elkötöttek egy fekete Peugeot személygépkocsit és a RN2 jelzésű országúton menekülnek.

FRISSÍTÉS 5: „A franciaországi művelettel kezdtük, amiért felelősséget vállalunk. Holnap következik Nagy-Britannia, Amerika és a többiek” – írta az Iszlám Állam egyik vezetője. 

Nyilatkozatát körültekintéssel kell tekinteni, ugyanis a Kouachi-fívérek több alkalommal is jelezték, hogy az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnyához tartoznak.

FRISSÍTÉS 4: A helyi képviselő azt állítja, felvette a kapcsolatot a Kouachi-testvérekkel, akik azt mondták, mártírként akarnak meghalni. A politikus szerint egy túszuk van.

A France Infónak egy helyi üzletember elmesélte, találkozója volt a nyomdában, de amikor odaért, kijött az üzletből az ügyfele és egy felfegyverzett férfi, aki azt állította magáról, hogy rendőr. A férfi kezet rázott a fegyveressel, aki annyit mondott neki, menjen el, mert "nem ölünk civileket". A férfi elment az üzlettől, majd felhívta a rendőrséget, mert gyanús lett neki, hogy a férfi azt mondta, nem öl civileket.

A nyomdában – ahol a merénylők túszt ejtettek – 5-en dolgoznak: a tulajdonos, a felesége, a fiuk, egy grafikus és egy eladó.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter megerősítette, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletet elkövető Kouachi-fivérek ejtettek túszokat Dammartin-en-Goele-ben. "A bevetés folyamatban van, a cél, hogy semlegesítsük a gyáva merénylet elkövetőit" - mondta a miniszter.

Lezárták a párizsi repülőtér egy részét

Lezárták a párizsi Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét péntek délelőtt a francia hatóságok. A létesítmény alig tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-tól, ahol a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet gyanúsítottjai egy túszt ejtettek. A repülőtér négy felszállópályájából kettőt zártak le - közölte a polgári légi irányítás.

A FlightRadar24 internetes oldal szerint, amelyen közvetlenül követhető a légi közlekedés, a legjelentősebb francia repülőtérre érkező járatok egy részét más repülőterekre irányítják vagy egy időre feltartóztatják a levegőben, miután a repülőtérnek jelenleg csak a déli leszállópályáin engedélyezik a forgalmat.

FRISSÍTÉS 3: A France 2 meg nem erősített információi szerint mintegy 10 túszt ejthettek a merénylők Dammartin-en-Goele-ben egy nyomdában. A helyiek szerint a település úgy néz ki, mint egy háborús övezet. A kisvárost teljesen lezárták, nem lehet bejutni. Az iskolákat is lezárták, a diákokat nem engedik haza, hanem bent tartják az épületben. A túszejtéstől mintegy száz méterre két iskola is található.

A France24 hírtelevízió élőbe közvetíti a hajtóvadászatot.

https://www.youtube.com/watch?v=sc03SlMY3vA

FRISSÍTÉS2: a Reuters hírügynökség szerint a rendőrök beérték a terroristákat, akik bemenekültek egy nyomdába. Magukkal vittek legalább egy túszt is. A helyszínen tartózkodó újságírók arról számolnak be, hogy a rendőrségi tárgyalók felvették a kapcsolatot a Kouachi testvérekkel. 

Akinek jobban megy az angol, annak a Sky News közvetítését ajánljuk.

https://www.youtube.com/watch?v=VYlQJbsVs48

FRISSÍTÉS1: a Le Parisien szerint a péntek reggeli lövöldözésben eddig két ember életét vesztette és leaglább húszan megsebesültek. Később a francia hatóságok cáfolták a halálesetről szóló híreket.

Lövöldözés volt a Párizstól 45 kilométerre északkeletre található Dammartin-en-Goele nevű településen pénteken, két nappal a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet után.

77 gépet irányítottak máshova a Charles de Gaulle helyett

Mivel a reggeli lövöldözés és a túszejtés is nem messze történt a Párizstól északkeletre fekvő Charles de Gaulle reptértől, ezért egy Twitter-bejegyzés szerint mintegy 77 gépet irányítottak át máshova. Az Air News Agency azt írta, a reptér négyből két kifutóját lezárták, ezért a leszállásra váró gépek 

Más hírek szerint a szomszédos Roissy nevű településen - feltehetően a szerdai terrortámadás elkövetői - túszul ejtették egy catering-cég több alkalmazottját. 

A francia rendőrség üldözőben vette a rendkívül veszélyes Chérif és Said Kouachi testvérpárost, a Le Monde internetes honlapja szerint jelenleg az RN2 jelzésű országúton üldözik őket. 

Egy, a közeli Rouvres-ban dolgozó férfi azt mondta, hét rendőrségi helikoptert számolt össze Dammartin környékén.

Valls: a terrorizmus ellen, nem pedig egy vallás ellen folytatunk háborút

Manuel Valls francia miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy Franciaország a terrorizmus ellen, nem pedig egy vallás ellen folytat háborút. A kormányfő arra is utalt, hogy "feltehetően" újabb biztonsági intézkedések elrendelésére lesz szükség a terrorfenyegetettség miatt.

"A terrorizmus ellen folytatunk háborút. Nem pedig egy vallás vagy civilizáció ellen" - hangsúlyozta a kormányfő a prefektusokkal a francia belügyminisztériumban tartott egyeztetésen.

 

Kimaradt?