Ötvenmillió amerikait fenyeget fogcsikorgató hideg

Fogcsikorgató hideg jön az Egyesült Államokban: az ötvenből huszonnégy tagállamban majdnem ötvenmillió embernek hosszú idő óta a legalacsonyabb hőmérsékletre kell felkészülnie a hét közepétől – mondta kedden Karen Maginnis meteorológus a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Wisconsin, Minnesota és Észak-Dakota államok egyes részein a jeges szél miatt akár mínusz negyvenöt fokra is lehűlhet a levegő hőmérséklete, és sehol sem kúszik a hőmérő higanyszála mínusz tizenhét foknál feljebb. "Ez a sarkvidéki hideg akár halálos és veszélyes is lehet" – tette hozzá Maginnis.

Az amerikai meteorológiai szolgálat arról adott hírt Twitter-oldalán, hogy egy New Hampshire-i hegytetőn mínusz 45 fokot mértek. Néhány helyen a napi átlaghőmérséklet mínusz tizenhat fokra csökkent.

A CNN internetes oldalán megjegyezték, hogy még az Antarktisz területén is - ahol most nyár van - elviselhetőbb most az időjárás: az ott működő McMurdo amerikai kutatóállomáson hétfő éjjel 2,8 fokot mértek, miközben Wisconsinban fekvő Duluth városában -19, Chicagóban pedig -14 fokot regisztráltak.

Emellett hóviharok alakultak ki az Egyesült Államok keleti partján, ezek ereje azonban szerdáig jelentősen lecsökken vagy esőzésekbe csap át.

Kimaradt?