Így szilveszterezett a világ

Bagdadban feloldották a 10 éve tartó kijárási tilalmat, a Copanabanán a napfelkeltét várták egymillióan, Dubajban LED-ekkel döntöttek világrekordot, Johannesburgban zuhanó tárgyaktól igyekeztek menteni az ünneplő sokaságot.

New Yorkban több ezer rendőrt helyeztek készültségbe szilveszterre arra az esetre, ha az ünneplésből újabb tüntetés lesz, folytatásaként azoknak a demonstrációknak, amelyeknek kiváltó oka fegyvertelen feketék rendőrök általi lelövése volt. Mindazonáltal semmilyen szervezet nem szervezett jelentősebb tüntetést az év utolsó napjára New Yorkba.

A hagyomány szerint a Times Square környékén rendezik meg az ünnepi eseményeket, köztük a Waterford-kristálygömb leeresztését. Ez utóbbi hagyományt egyre több város másolja szerte az Egyesült Államokban, azzal a különbséggel, hogy nem kristálygömböt, hanem valamilyen helyi jelképet eresztenek le egy oszlopon.

Brazília legnagyobb városa, Rio de Janeiro híres tengerpartján, a Copacabanán több mint egymillióan ünnepelnek. Amíg meg nem pillantották az új év első napfelkeltéjét, három színpadon több tucatnyi előadó és az Atlanti-óceánról fellőtt tűzijáték szórakoztatta a résztvevőket.

Dubaj perzsa-öbölbeli emírség világrekordot készült dönteni a Föld legmagasabb épületére szerelt legnagyobb felületű fényreklámmal. A 900 méter magas Burdzs Kalifa torony homlokzatán egy 70 ezer LED-ből álló táblán az ország vezetőit mutatták éjfélkor.

Bagdad, Indonézia, Litvánia

Bagdadban erre az éjszakára feloldották a több mint tíz éve érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat. A forgalom szokatlanul nagy volt, de a merényletek elkerülése végett a központba autók nem hajthattak be.  

Indonéziában a közelmúltbeli tragédiák - az AirAsia légitársaság gépének lezuhanása és a közép-jávai földcsuszamlás - áldozatainak emlékére tekintettel visszafogottan ünnepeltek az emberek. A fővárosban a megszokott szilveszteri fesztivál előtt a városvezetés tömeges imádkozást szervezett. Több városban semmilyen ünnepséget nem rendeztek.

Litvánia az euró bevezetésével ünnepli az új évet. A balti ország a 19. tagja az eurózónának. Algirdas Butkevicius miniszterelnök volt az első - közvetlenül az éjfél elütése után -, aki euróban vett ki készpénzt egy bankautomatából.

Olaszország, Dél-afrikai Köztársaság

Giorgio Napolitano olasz elnök újévköszöntő beszédében megerősítette, hogy hamarosan - idő előtt - lemond tisztségéről. Arra buzdította hazáját, hogy oldja meg égető gondjait, mint például a korrupció visszaszorítását és a fiatalok munkához juttatását, valamint hogy bátran folytassa a reformok keresztülvitelét.

A Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb városának, Johannesburgnak Hillbrow nevű negyedében hagyománnyá vált, hogy fölöslegessé vált lakberendezési tárgyakat - bútorokat, de akár tűzhelyet, hűtőgépet is - dobnak ki magas épületek ablakaiból. A hatóságok - hogy elsorvasszák ezt a veszélyes szokást - három éve már karnevált rendeznek a városrészben. A városban egyébként már hosszú évek óta megszokottá vált, hogy szilveszterkor nagyon sok kisebb súlyú bűncselekményt és vandál tetteket követnek el.

Kimaradt?