Sikerre számít a második fordulóba jutott mindkét horvát elnökjelölt

A harcias nyilatkozatokból ítélve kemény küzdelem várható Ivo Josipovic hivatalban lévő államfő és kihívója, az ellenzéki konzervatív Kolinda Grabar Kitarovic között a horvátországi elnökválasztás második fordulójában. Vasárnap tartották az első kört.

99,61 százalékos feldolgozottság alapján hétfőre virradóra tettek közzé friss adatokat. Eszerint a vasárnap tartott első fordulóban Josipovic csupán hajszálnyival tudta megelőzni Kitarovicot: a voksok 38,50 százalékát gyűjtötte össze, míg legfőbb riválisa alig másfél százalékkal kevesebb, 37,17 százaléknyi szavazatot kapott. A verseny a második fordulóban dől el kettejük között január 11-én.

A voksolás után támogatóihoz intézett beszédében Josipovic azt hangoztatta, hogy politikája mottója az „igazság". „Nincs helye a politikai porondon azoknak, akik meglopták Horvátországot, becsapták ezt a népet, nincs helye korrupt politikusoknak, akik idegen tollakkal ékeskednek, és azoknak sem, akik megsemmisítik polgáraink egzisztenciáját" – idézte a horvát média Josipovicot.

A hivatalban lévő államfő azzal vádolta ellenfelét, hogy vereségből győzelmet próbál kovácsolni. Azt mondta, hogy ő győzött az első fordulóban, és a másodikban is győzni fog.

Kolinda Grabar Kitarovic viszont azt mondta, hogy az első fordulóban a polgárok egyértelműen kinyilatkoztatták a változások iránti igényüket. „Olyan hatalmat akarunk, amely határozott, hazafias, amely előre és nem a szakadékba fog minket vezetni" – mondta a 46 éves politikus és diplomata, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség jelöltje. Azt üzente Josipovic szavazóinak, hogy ők is jobb, megosztottság nélküli Horvátországot érdemelnek.

Kimaradt?