Hóhelyzet Magyarországon: másodfokú riasztás

Több nyugat-magyarországi megye számos járására másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

FRISSÍTÉS: Katasztrófavédelem: aki teheti, ne induljon útnak!

 A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak.     Mukics Dániel azt javasolta: téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba.

A magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható. A szél fokozatosan erősödik, ezért a hóval borított tájakon helyenként erős hófúvás lehet.

A Magyar Közút ugyanakkor arról tájékoztatott: jelenleg a Dunántúlon sónedves, Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén viszont havas a főutak burkolata.

Az Útinform vasárnap déli összesítése szerint a Lenti-Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol hull a hó, Kaposvár és Hódmezővásárhely térségében intenzív a havazás. Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható.

A Dunántúl nagy részén a főutak burkolata sónedves, hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők - közölte a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

Az intenzív havazás miatt egyelőre havas a főutak burkolata Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén, Kiskunhalas és Szeged térségében pedig latyakos szakaszok lehetnek. A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön és a Nyírségben sónedves a burkolat. A mellékutak a Dunántúlon mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak.

Pécsi Norbert Sándor közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, Vasvár környékéről és az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról viszont erős széllökéseket jelentettek.

Nagyobb fennakadásról vagy balesetről az elmúlt órákban nem kaptak bejelentést - zárta közleményét.

Az aktuális magyarországi meteorológiai riasztásokról és útviszonyokról a katasztrófavédelem honlapján, Facebook-profilján, a VÉSZ-alkalmazáson, valamint az Útinform és a meteorológiai szolgálat oldalán lehet értesülni.

Kimaradt?