Lebénult az internet Észak-Koreában Obama „lemajmozása” után

Megbénult az észak-koreai internet- és mobiltelefon-hálózat helyi idő szerint szombat este, nem sokkal azután, hogy a kommunista diktatúra legfőbb katonai szerve majomnak nevezte Barack Obama amerikai elnököt - jelentette észak-koreai forrásokra hivatkozva a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A napokban egyszer már megbénult az internet Észak-Koreában: a hét elején jelentések szerint mintegy 9 és fél órán át nem lehetett elérni a hálózatot az országban. Észak-Korea a világ egyik legelzártabb országa, csak keveseknek van számítógép-hozzáférésük, s akiknek van, azok is jellemzően csak a belföldi intranet hálózatot érik el. Bár az országnak van szélessávú internetkapcsolata a külvilággal, a lakosságnak csak egy szűk rétege éri el a világhálót.

A phenjani Nemzeti Védelmi Bizottság szombati közleményében azt állította, hogy Washington felelős az történtekért. A Kim Dzsong Un diktátor által vezetett testület - a legfelsőbb észak-koreai katonai grémium - közleménye szerint az amerikai elnök "vakmerő, mint egy majom a dzsungelben".

A történtek előzménye, hogy december elején súlyos hackertámadást követtek el a Sony Pictures japán-amerikai filmforgalmazó cég ellen, miután az Kim Dzsong Unt kiparodizáló és az észak-koreai diktátor meggyilkolását ábrázoló vígjátékot akart megjelentetni. Az amerikai hatóságok szerint Észak-Korea állt a támadás mögött.

A kérdéses filmet, a The Interview című vígjátékot az amerikai mozik - egy ismeretlen csoport fenyegetéseire hivatkozva - nem voltak hajlandóak megjelentetni, de a Sony karácsony este az interneten elérhetővé tette az amerikai közönség számára.

A The Interview-t a phenjani Nemzeti Védelmi Bizottság "becstelen és reakciós" filmnek nevezte, és azt írta, szerinte Obama áll a film bemutatása mögött. Az amerikai elnök korábban azt mondta, hiba volt, hogy nem vetítik a mozik a filmet, és úgy fogalmazott, nem lehet hagyni, hogy "valami diktátor cenzúrát vessen ki az Egyesült Államokban". 

Kapcsolódók

Kimaradt?