Tíz éve pusztított végig Ázsia partjain a gyilkos szökőár

Az Indiai-óceánon 2004. december 26-án végigsöprő szökőár áldozataira emlékeztek pénteken Indonéziától Thaiföldön és Srí Lankán át Indiáig, a pusztító természeti katasztrófa által leginkább sújtott Indonézia alelnöke köszönetet mondott a világnak a cunami után nyújtott segítségért.

„Soha nem tapasztaltam olyan rendkívüli nagylelkűséget és szolidaritást, mint akkor" - mondta Jusuf Kalla a Banda Aceh városában tartott központi megemlékezésen. A Szumátra szigetén lévő Aceh tartományban 170 ezren vesztek oda.

Tíz évvel ezelőtt reggel 6 óra 58 perckor 9,3-as erősségű - 1960 óta a világon a legsúlyosabb - földrengés volt a szigettől nyugatra, az Indiai-óceán mélyén. A földmozgást követő szökőár az óceánnal határos tizennégy országban összesen legalább 230 ezer halálos áldozatot követelt, és egyes források szerint kétmillió embert tett földönfutóvá.

Banda Aceh központjában sokan gyűltek össze helyi idő szerint reggel, hogy megemlékezzenek az áldozatokról. Csütörtök este közös imát tartottak a Baiturrahman nagymecsetben, azon kevés épületek egyikében, amelyek túlélték a hatalmas hullámokat. A megemlékezést szervező hatóságok 53 országot hívtak meg a háromnapos megemlékezésre, Magyarországról a Baptista Szeretetszolgálat van jelen, amely annak idején két orvoscsoportot is küldött Acehbe.

Közösen imádkoztak

Közös imára gyűltek össze a túlélők és az áldozatok hozzátartozói Thaiföld déli részén is. A délkelet-ázsiai országban több mint ötezren haltak meg, az áldozatok mintegy fele külföldi turista volt.

Az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken több vallás képviselői imádkoztak együtt Port Blairben, a szigetek legnagyobb városában, ahol kétperces csenddel is adóztak az áldozatok emlékének. Indiában több mint 16 ezren haltak meg a szökőárban.

Az ország déli részén hozzátartozók a tengerparton gyűltek össze, a leginkább sújtott Nagapattinam körzetben az áldozatok nevével díszített oszlopoknál sorakoztak fel az emberek, akik virágokat és édességet dobtak a tengerbe. Az állami iskolákban megemlékeztek a katasztrófában odaveszett gyerekekről.

Srí Lankán 2004-ben a hullámok elsodortak egy vonatot, és végeztek csaknem kétezer emberrel. Tíz évvel később az áldozatokra emlékezve vonat indult a katasztrófa helyszínére, rajta túlélőkkel.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?