Megbénult Moszkva a rendkívüli havazás miatt

Hatalmas dugókat és két óra alatt ezer balesetet okozott Moszkva útjain csütörtökön hófúvás és az erős havazás. A felszín alatt sem volt könnyű emiatt: a metróhálózat is zsúfolásig megtelt.

Az orosz főváros környéki nemzetközi repülőtereken 23 járatot töröltek és mintegy 170 késett. A legnagyobb gondok a domogyedovói repülőtéren voltak, míg a fapados járatokat fogadó és indító Vnukovón 25 percenként kellett tisztítani a le- és felszállópályát.

A helyenként óránként 60 kilométer erejű szélben helyi idő szerint reggel 7-től délután 5 óráig 17 centiméter hó esett, így szinte megbénult az orosz főváros felszíni közlekedése. Több kilométeres dugókban araszoltak egész nap a gépkocsiban utazó moszkvaiak.

A közlekedés akadályozottságát mérő 12 fokozatú skála szerint 9-10 fokos dugók keletkeztek az orosz fővárosban, ahol már délelőtt összeomlott a közlekedése. Két óra alatt ezer baleset történt a moszkvai utakon, amelyeket 11 ezer hóekével tisztítottak 20 ezer köztisztasági munkás segítsége mellett.

A rendkívüli időjárás miatt az orosz kormány ülésére több miniszter késve érkezett, a Rosszija 24 állami hírtévé pedig arról számolt be, hogy Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármester személyesen felügyeli a havazás miatt kialakult helyzet kezelését.

Kimaradt?