Az amerikaiak béníthatták le az internetet Észak-Koreában

Észak-Korea internetkimaradásokkal küszködik a hét vége óta – erősítette meg hétfőn egy amerikai számítógépes szakértő, aki szerint az ország internetelérése lényegében "teljesen leállt". A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium hétfőn nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a történtekért az Egyesült Államok-e a felelős, de jelezték: hallani sem akarnak közös vizsgálatról.

Barack Obama amerikai elnök pénteken válaszlépéseket helyezett kilátásba a Sony Pictures amerikai filmforgalmazó céget sújtó november végi hackertámadás miatt, amelynek elkövetésével Washington Észak-Koreát vádolja. Egyúttal jelezte, hogy Japán, Kína, Dél-Korea és Oroszország együttműködését kéri a hasonló támadások megakadályozására.

"Jól tudják, hogy nem fogunk nyilvánosan kitárgyalni műveleti részleteket a lehetséges válaszlépésekről (...), csak annyit mondhatok, hogy megadjuk a magunk válaszait, amelyek közül egyesek láthatóak lesznek, mások esetleg nem" – fogalmazott Marie Harf külügyminisztériumi szóvivő.

Közben az amerikai ENSZ-nagykövet elutasította hétfőn Észak-Koreának azt a "képtelen" követelését, hogy a két ország közösen vizsgálja ki a Sony Pictures filmstúdió elleni novemberi hackertámadást, amelynek elkövetésével Washington éppen a phenjani rezsimet vádolja.

"Pontosan ezt a viselkedést vártuk egy olyan rezsimtől, amely „kíméletlen ellenlépésekkel” fenyegette meg az Egyesült Államokat egy hollywoodi vígjáték miatt, és emberek tízezreit tartja szívszaggató gulágokban a legcsekélyebb lelkiismeret-furdalás nélkül" – mondta Samantha Power a világszervezet Biztonsági Tanácsában, amely előzőleg napirendre tűzte az észak-koreai helyzet megvitatását.

Hiába vétózott Kína és Oroszország

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa napirendjére vette hétfőn az észak-koreai helyzet, azon belül az emberi jogok súlyos megsértésére vonatkozó vádak megvitatását. A világszervezet legfelsőbb döntéshozó testületének 15 tagja közül 11 ország támogatta ezt, ketten ellene voksoltak, ketten pedig tartózkodtak a szavazástól.

A BT vétójoggal rendelkező öt állandó tagja közül Oroszország és Kína nemmel szavazott, ügyrendi kérdésekben azonban nincs lehetőség vétóra, a phenjani rezsim egyetlen jelentős támogatójának tartott Kína pedig hiába próbálkozott a javaslat meghiúsításával. A kínai ENSZ-nagykövet egyebek mellett azzal érvelt, hogy ez a kérdés nem tartozik a tanács hatáskörébe.

Kapcsolódók

Kimaradt?