Kémkedéssel gyanúsított törököket vettek őrizetbe Németországban

Őrizetbe vettek Németországban három török férfit, akik a gyanú szerint a török hírszerző szolgálatnak kémkedtek – közölték német ügyészek csütörtökön.

A szövetségi főügyész hivatalának közleménye szerint két férfit a frankfurti repülőtéren vettek őrizetbe szerdán, harmadik társukat pedig nyugat-németországi otthonában.

Az ügyészségi közlemény szerint egy 58 éves irányította a két másik ügynököt, akik információt gyűjtöttek a Németországban élő törökökről és a szervezeteikről. A közleményben további részletekre nem tértek ki. A három férfit az esetleges vádemelésig előzetes letartóztatásban tartják.

Németországban jelentős lélekszámú török kisebbség él, akik a legutóbbi általános választások alkalmával voksolhattak először külföldön.

Ankara és Berlin kapcsolata az utóbbi időben megromlott. Augusztusban Németország ankarai nagykövetét behívatták a külügyminisztériumba, miután olyan jelentések láttak napvilágot, hogy Berlin kémkedik a szintén NATO-tagállam Törökország után. Berlinben ezzel szemben Recep Tayyip Erdogan török államfő - volt kormányfő - egyre autokratikusabbnak tartott vezetési módszerei okoznak aggodalmakat.

Kimaradt?