Éhínséget hoz magával az ebolajárvány

Több mint egymillió embert éhínség fenyeget az ebolajárvány által leginkább sújtott három nyugat-afrikai országban, mert a betegség terjedése miatt nehézségekbe ütközik az aratás, és akadozik az élelmiszer-ellátás - tudatták szerdán az ENSZ élelmezésügyi szervezetei.

A rendkívül fertőző, halálos vérzéses láz december 15-ig mintegy 6900 áldozatot szedett Libériában, Sierra Leonéban és Guineában, ahol a nem biztonságos élelmezés eddig is krónikus problémát jelentett - hangsúlyozta közleményében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Élelmezési Világprogram (WFP).    

A karantén és a biztonsági intézkedések, a közlekedés akadályozása, valamint a járvány által leginkább sújtott övezetekben az aratás elmaradása súlyosan nehezíti a lakosság élelmiszerhez jutását ezen három országban - hívták fel a figyelmet a nemzetközi szervezetek a helyszínen végzett vizsgálataik eredményeiről közzétett jelentésükben. 

„Becslések szerint félmillió ember élelmiszer-ellátása nagyon bizonytalan a leginkább sújtott három nyugat-afrikai országban most decemberben”, s ez a szám a szervezetek szerint „2015 márciusára meghaladhatja az egymilliót, amennyiben nem javulnak egyértelműen az élelemhez jutás feltételei”. 

„A termelékenység és a háztartások jövedelmének csökkenése az elhalálozások és a vírushoz köthető betegségek megjelenése, valamint a biztonsági intézkedések súlyosbítják a gazdasági visszaesést a három országban. A járványtól tartva sokan nem tudnak munkába járni” – írták a jelentéstevők.  

Miközben ezeknek az országnak jelentősebb élelmiszerimportra lenne szükségük, az exporttermékekből (kávé, kakaó, magvak) befolyó bevételeik a járvány miatt visszaestek.  

A karanténba szorult lakosság már megkezdődött sürgős élelmiszerellátásán kívül a FAO és a WFP „a három ország agrárrendszerének sürgős helyreállítását célzó programot” sürget, mégpedig a leginkább rászoruló embereknek vetőmagokhoz és olyan technológiákhoz való hozzáférése biztosításával, amelyekkel ellensúlyozni tudják a munkaerőhiányt.

A szervezetek a kieső jövedelmek pótlására valamilyen készpénzes támogatási vagy pedig jegyrendszer elindítását is ajánlják annak érdekében, hogy a rászorulók élelmiszert tudjanak vásárolni, és hogy hozzájáruljanak a helyi piacok fellendítéséhez.

 

Kimaradt?