Aggasztja az emberi jogok magyarországi helyzete az ET-t

Erősen kritikus jelentést tett közzé ma az Európa Tanács az emberi jogok magyarországi helyzetéről – írja az Eurológus.

„Magyarországnak többet kellene tennie a média szabadságának biztosítása érdekében, fel kellene lépnie a széles körben elterjedt intolerancia és diszkrimináció ellen, valamint javítania kellene a bevándorlók emberi jogainak védelmét” – nyilatkozta Strasbourgban Nils Muižnieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, a Magyarországról szóló jelentésének bemutatásakor kedden.

Stefano Montanari, az Európa Tanács emberi jogokért felelős biztosának szóvivője elmondta: az előző jelentést három évvel ezelőtt adták ki. Az még egészen más témákról szólt. Tartalmazott észrevételeteket például a médiatörvényről, amivel kapcsolatban néhány változtatást is eszközölt a kormány. Ezek a korrekciók hoztak némi előrelépést, például az újságírói források védelme tekintetében, de közel sem oldódott meg minden.

„Viszont az elmúlt időszakban annyit változott a magyar jogszabályi környezet, hogy a mostani jelentésben teljesen új témák váltak aggasztóvá. A szokásos eljárásunk a jelentésekkel az, hogy három héttel a közzététel előtt megküldjük az érintett ország kormányának, hogy véleményezzék azt. Ez ehetőség a reakcióra. A magyar fél nem élt ezzel a lehetőséggel, nem kaptunk választ” – mondta a szóvivő.

Kimaradt?