Feljelentették Orbán Viktor miniszterelnököt

Kényszerítés bűntette miatt tett feljelentést a Kaposvári Rendőrkapitányságon Orbán Viktor ellen Árok Kornél, aki szerint a kormányfő bűncselekményt követett el azzal, hogy a NAV elnökét arra kötelezte, hogy jelentse fel André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivőt.

Levélben tett feljelentést "Magyarország Miniszterelnöke" ellen hétfőn Árok Kornél, a Szolidaritás lemondott társelnöke, aki a levelet nyilvánosságra hozta. Ebben felidézi, hogy Orbán Viktor a napokban arra szólította fel Vida Ildikó NAV-elnököt, hogy jelentse fel André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivőt, és ha ezt nem tesz meg, akkor felmenti tisztsége alól. (Vida Ildikó meg is tette a feljelentést rágalmazás miatt, az ügyészség már nyomoz.)

Árok Kornél Orbánhoz írt levelében azt kifogásolja, hogy a kormányfő a feljelentés jogcímét nem határozta meg, így abból az nem derül ki, hogy milyen jellegű jogsértés miatt kötelezi a NAV elnökét erre a lépésre. Szerinte Orbánnak erre a lépésre nem volt joga, ezzel befolyásolta Vidát, megfogalmazása szerint "kvázi kényszerítette" a NAV elnökét, hogy "olyan dolgot tegyen, amit önszántából nem tett volna meg".

"Ez a hatályos büntető törvénykönyv 195.§. szerint megvalósítja a kényszerítés bűntettét. Emellett felmerülhet a hivatali visszaélés gyanúja is, nem beszélve egyéb munkajogi jogsértésekről" – írja Árok, aki hozzáteszi: a fenyegetés tényállása is igazolható, "hiszen úgy nyilatkozott Miniszterelnök Úr, ha Dr. Vida Ildikó nem tesz eleget utasításának, akkor szankciókat léptet életbe vele szemben. Ezen fenyegetés hatására később a megfenyegetett személy teljesítette az utasítást".

Árok szerint Orbán a kötelességét is megszegte, ugyanis mint hivatalos személyt, a törvény őt arra kötelezi, hogy amennyiben közvádas bűncselekmény elkövetését, illetőleg annak gyanúját észleli, vagy szerez róla tudomást, úgy feljelentéssel kell élnie a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság felé, ezt azonban nem tette meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?