Mire készülnek az oroszok a Balti-tenger térségében?

A kalinyingrádi  Balti flotta és az orosz légierő előzmény nélküli aktivitása észlelhető  az utóbbi napokban a Balti-tenger térségében, a nyugtalanító jelenséggel kapcsolatban a NATO "valamiféle reagálást" fontolgat  -  nyilatkozta csütörtökön Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter a TVN24  hírtelevízióban.

Siemoniak -  aki a fokozott orosz katonai aktivitás miatt Lettországban a balti országok védelmi minisztereivel találkozik -  hangsúlyozta,  hogy Lengyelországot jelenleg nem fenyegeti Oroszország támadása. A miniszter szerint a Balti-tenger - főleg  nemzetközi  - vizeinek térségében folyamatosan történnek incidensek. Ilyen volt például két hétfői eset, amikor az észak-lengyelországi Malborkban a Baltic Air Force program keretében állomásozó két holland gép két orosz Szu-34-es vadászgépet  tartóztatott fel. "Ez egy folytonos orosz tesztelés,  de helyt tudunk állni” - fejtette ki Siemoniak, hozzátéve, hogy az incidensek  „nem segítik elő a jó kapcsolatokat és a kölcsönös bizalmat”.

Siemoniak aláhúzta: nincs szükség  arra, hogy  a legmagasabb készültségi állapotot hirdessék meg a lengyel hadseregben. „Az egész felderítő rendszert mozgósítottuk, része vagyunk a NATO reagálási rendszerének. Nincs szükség a készültségi állapot fokozására, bár a helyzet valóban nyugtalanító" -  tette hozzá.

A lengyel sajtóértesülések szerint a Lengyelország északi határánál fekvő Kalinyingrádi területen összpontosított orosz hadierő  múlt hét vége óta mutat fokozott aktivitást, a Balti-tenger térségében többek között 22 orosz hadihajót és több vadászgépet észleltek. Lengyel sajtójelentések szerint Litvánia emiatt már kedden magasabb fokú készültségbe helyezte hadseregét.

Kimaradt?