Felmérés: hatalmasat zuhant a Fidesz népszerűsége

Egy hónap alatt 12 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében a Medián HVG számára készített elemzése szerint, amely szerdán jelent meg a hvg.hu-n.

A portál azt írja: októberben, a kitiltási ügyet és az internetadó ötletét megelőzően a nagyobbik kormánypárt 38 százalékon állt, november végére azonban 26 százalékra esett vissza. Ez több mint 900 ezer potenciális szavazó elpártolását jelenti - olvasható a cikkben, amely példátlannak tartja az egyik hónapról a másikra bekövetkező visszaesést. Megjegyzik azt is: a legnagyobb, és pontosan ekkora pozitív változás is a Fidesz esetében következett be 1992-ben.

A Medián szerint a Fidesz gyengülése főként a pártpreferencia nélküliek és az MSZP támogatóinak arányát növelte az előbbit 31-ről 36 százalékra, az utóbbit 8-ról 12 százalékra. Visszaerősödött a Jobbik támogatottsága is a tavaszi 15 százalékra.

A Fidesz őszi mélyrepülését már több véleménykutató is megerősítette, de náluk (még) nem volt ekkora a népszerűségvesztés mértéke. A Szonda Ipsos felmérése még november 10–17. között készült, eszerint a teljes népességben 35-ről 30 százalékra, a biztos pártválasztók körében pedig 55-ről 48-ra csökkent a Fidesz népszerűsége. A Tárki pár nappal később (november 13–23. között) mért, az eredményük szerint a két csoportban 37-ről 25-re, illetve 55-ről 45-re apadt a Fidesz-tábor.

Romlott a kormány megítélése

 Az elemzés arra is kitér, hogy a valós választási helyzetek elmúltával két hónap alatt 52-ről 41 százalékra csökkent azok aránya, akik biztosan részt vennének egy voksoláson a közeljövőben; a Fidesz szimpatizánsai közül pedig csak minden második tekinti magát biztos szavazónak.

 A hvg.hu azt is írja, hogy októberben az emberek kevesebb mint fele mondta, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, ez novemberben már 68 százalék volt. A Fidesz-szavazók közül is minden hatodik így vélekedik - tették hozzá. A kormány teljesítményének pozitív megítélése pedig 45-ről 31 százalékra csökkent a Medián mérése szerint.

Az elemzés a politikusok népszerűségére is kiterjed: noha Orbán Viktor népszerűsége 48-ról 32 százalékra csökkent, továbbra is harmadik helyen áll a 25-ös listán, holtversenyben a PM-es Karácsony Gergellyel és a jobbikos Vona Gáborral. Tíz százalékpontnál nagyobb népszerűségvesztést mértek Tarlós Istvánnál, Navracsics Tibornál, Rogán Antalnál, Kósa Lajosnál, Lázár Jánosnál és Szijjártó Péternél.

Kapcsolódók

Kimaradt?