Egy fehér seriff-helyettes meglőtt egy fegyvertelen fekete férfit Floridában

Nyugalomra szólította fel az embereket kedden egy floridai seriff, miután az egyik helyettese Orlando körzetében súlyosan megsebesített egy fegyvertelen fekete férfit, aki éppen kiszálló félben volt egy lopott autóból.

Jerry Demings, a floridai Orange megye seriffje szerint a 28 éves Cedric Bartee "rejtett" és "gyanús" mozdulatokat tett, miután Robert McCarthy őrmester felszólította őt, hogy szálljon ki a gépkocsiból. A jármű másik utasa nem szenvedett sérülést. Szemtanúkra hivatkozó sajtójelentések szerint ugyanakkor Bartee felemelte a kezét, mielőtt McCarthy háromszor is rálőtt. A lövések közül egy talált.

Az incidens hétfőre virradóra történt. A sebesült férfit megműtötték, állapota "stabil, de válságos". Bartee egyébként többszörösen büntetett előéletű, 1999 óta legalább 45 gyanúsítás miatt vették őrizetbe, amelyek a lopástól a kábítószer-birtokláson át az erőszakos rablásig terjedtek.

McCarthy őrmestert, aki korábban sohasem használt fegyvert, legalább egy hétre felmentették a szolgálat alól.

Demings seriff, aki a sebesülthöz hasonlóan afro-amerikai, kijelentette: tudatában van annak, hogy az esettel kapcsolatos tanúvallomások ellentmondanak egymásnak, de arra kérte a lakosságot, hogy bízzon a vizsgálat eredményében. A seriff hat fekete lelkipásztor társaságában nyilatkozott.

Az incidensnek külön jelentőséget ad az, hogy egy ideje számos amerikai nagyvárosban folyamatosak a helyenként erőszakba torkolló tüntetések. A megmozdulások részvevői az ellen tiltakoznak, hogy a közelmúltban két vádesküdtszék is úgy döntött, nem kell bíróság elé állítani feketék halálát okozó fehér rendőröket.

Kimaradt?