Kiszabadítása közben meghalt a Jemenben fogva tartott amerikai túsz

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnya tavaly szeptember óta tartotta fogva Luke Somers fotóriportert. A kiszabadítására indított amerikai-jemeni katonai akcióban halt meg.

Életét vesztette az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnya által tavaly szeptember óta fogva tartott amerikai túsz, Luke Somers a kiszabadítására indított amerikai-jemeni katonai akcióban - közölték szombaton egybehangzó források.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a péntek esti akció sikeres volt, később azonban a jemeni elnöki hivatal egy magát meg nem nevező forrása közölte, hogy a 33 éves fotóriporter életét vesztette. A hírt megerősítette a Londonban született Somers nővére is, aki apjával együtt az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI) értesült testvére haláláról szombat hajnalban a brit fővárosban. 

Az Egyesült Államok Kabulban tartózkodó védelmi minisztere azt közölte, hogy Somerst és egy másik, nem amerikai állampolgárságú túszt az al-Kaida harcosai ölték meg a Barack Obama elnök által elrendelt műveletben, amelyben több terrorista is meghalt. Chuck Hagel az akcióval kapcsolatban azt mondta, okuk volt feltételezni, hogy Somers élete közvetlen veszélyben forgott.

A Gift of the Givers nevű segélyszervezet szerint a másik túsz, aki életét vesztette, egy Pierre Korkie nevű dél-afrikai tanár.

Az amerikai fotóriportert Jemen fővárosában rabolták el. Kiszabadítását már novemberben is megkísérelték, de a jemeni-amerikai akció elkésett, mert fogva tartói más helyre hurcolták az amerikai férfit. A terroristák internetes tevékenységét megfigyelő amerikai központ, a SITE csütörtökön azt közölte, hogy a birtokába került egy videofelvétel, amelyen az al-Kaida jemeni szárnya azzal fenyegetőzik, hogy kivégzi a túszt. 

A terrorcsoport három napot adott követelései teljesítésére az Egyesült Államoknak. A felvételen Nászer bin Ali al-Anszi, a jemeni al-Kaida vezetője a követeléseket nem részletezte, csak annyit mondott, hogy Washington tudja, mik azok.

Az Egyesült Államok a világ legveszélyesebb terrorcsoportjai között tartja számon az Arab-félsziget al-Kaidáját.

Kimaradt?