Szokatlan internetes kampányt indított az ENSZ (FOTÓ)

Szokatlan kampánnyal próbál pénzt gyűjteni az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP), amely arra kér mindenkit a világon, hogy egy dollárral járuljon hozzá a segélyszállítmányokból kimaradó szíriai menekültek ellátásához.

A WFP emellett arra kérte az embereket, hogy cseréljék le profilképüket a Facebookon és a Twitteren az egydolláros kampányt jelképező jelvényre. A világszervezet célja, hogy a 72 órás kampány során legalább 64 millió embert rávegyenek az adományozásra, így ugyanis újraindíthatnák az elégtelen anyagi források miatt leállított programjaikat.

A szervezet hétfőn jelentette be, hogy pénzhiány miatt felfüggeszti azoknak az élelmiszerjegyeknek a kiosztását, amelyeket annak a mintegy 1,7 millió menekültnek szántak, akik Jordániában, Libanonban, Törökországban, Irakban és Egyiptomban próbálják átvészelni a telet. A program költségeinek fedezéséhez 64 millió dollárra lenne szükség.

Adományozni elsősorban az interneten lehet, a WFP honlapján. "Minden egyes dollár változást jelent. Ez a dollár sokak számára az életet jelenti" – jelentette ki Ertharin Cousin, az ENSZ Világélelmezési Programjának ügyvezetője.

Az ENSZ-nek idén közel 1,91 milliárd dollárra lett volna szüksége a polgárháború elől menekülő szíriai állampolgárok ellátásához, azonban mindössze 834 millió dollárt sikerült összegyűjteni. Bár a nemzetközi közösség a világszervezet januári donorkonferenciáján 2,4 milliárd dollárt ajánlott a szíriai helyzettel foglalkozó segélyszervezetek számára, a beígért támogatásoknak eddig csak a 24 százalékát igazolták vissza.

Az ENSZ szakosított szervezete korábban arra figyelmeztetett, a forráshiány miatt arra kényszerülhet, hogy megvonja a segélyeket a Szíria területén belül segítségre szorulóktól. A WFP korábban már kénytelen volt csökkenteni mintegy 4,25 millió szíriai lakos élelmiszer-fejadagját.

A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) előzőleg azt mondta, hogy a tél közeledtével és a pénzügyi források hiánya miatt kénytelen a legsebezhetőbb menekültekre – például az újszülöttekre – és a magasabb, hidegebb területen élőkre összpontosítani erőfeszítéseit.

Kapcsolódók

Kimaradt?