Dzsihádista ölhette meg a bihari magyar nőt Abu-Dzabiban

Egy Bihar megyei születésű magyar nő volt, és vélhetően a dzsihádisták bosszújának áldozata lehetett az az amerikai állampolgár, akit december elsején megöltek Abu-Dzabiban, egy bevásárlóközpont egyik mosdójában – számolt be szerdán a Fox News hírcsatorna.

A 47 éves Ibolya Ryan egy amerikai iskolában tanított az Egyesült Arab Emirátusokban, ahol egy kanadai munkaközvetítő ügynökség, a Footprints révén kapott állást 2013 szeptemberében. A Fox Newsnak a kanadai cég vezetője erősítette meg az áldozat kilétét.

A bevásárlóközpont térfigyelő kameráinak felvétele szerint a gyilkos az egész testet fedő, úgynevezett abaját és az arcát eltakaró kendőt, nikábot, illetve kesztyűt is viselt. A rendőrség szerint nehezen lehet megállapítani a nemét.

Ryan Ibolya meggyilkolása nagyon meglepte az Egyesült Arab Emírségekben élő magyarokat. Birtalan Csanád, aki 2011-ben költözött Kolozsvárról Dubajba a maszol.ro érdeklődésére elmondta, az Öböl-menti országot a világ egyik legbiztonságosabbikának tartja. „Itt nagyon alacsony az erőszakos cselekmények száma, például ha elveszíted a pénztárcádat, akkor nagy valószínűséggel megkerül és nem hiányzik belőle a készpénz sem” – mesélte az erdélyi magyar férfi. Elmondta még, hogy a gyilkosság hírét minden helyi lap címlapon közölte, viszont „elhallgatták” a meggyilkolt nő elsődleges identitását, ott mindenki amerikaiként említi az ex-férje után Ryan Ibolyaként ismert nőt. „Mi nem tapasztaltunk semmilyen ellenérzést az idegenekkel kapcsolatban, nem érezzük, hogy komolyabban kellene aggódnunk a biztonságunkért” – mondta Birtalan Csanád. Végezetül elmesélte, hogy a gyilkosság miatt ismét napirendre került az a kérdés, hogy biztonsági okokból nem kellene-e betiltani a teljes arcot eltakaró nikábot. 

A kamerák rögzítették, amint a gyilkos nyugodtan sétálgatott a Reem Island nevű bevásárlóközpontban. Egy csarnokban megállt, nézelődött, elvett egy ingyenes újságot, majd eltűnt a tömegben. A gyilkos másfél óra múlva bukkant fel ismét a felvételeken, ekkor már az egyik felvonóhoz menekült. A kamerák rögzítették azt is, amint sietve távozik a mallból. Ibolya Ryan holttestét vérbe fagyva találták meg a mosdó egyik kabinjában, a gyilkos fegyverrel, egy késsel együtt.

A Fox News felidézte: az Egyesült Államok nagykövetsége október végén arról tájékoztatta az Egyesült Arab Emirátusokban tartózkodó amerikaiakat, hogy egy dzsihádista portál a közel-keleti amerikai iskolák pedagógusai elleni támadásokra buzdított. ​Ibolya Ryan elvált, egy tizenegy éves fiú ikerpár édesanyja. A gyermekekről a Fox News szerint az abu-dzabi közösségi rendőrség gondoskodik, amíg apjuk értük jön az Egyesült Államokból. Facebook-adatlapja szerint a nő a nagyváradi Iosif Vulcan Pedagógiai Líceumban végzett 1985-ben, majd a budapesti ELTE-n tanult gyógypedagógiát.

 

Kimaradt?