Donyeckben is tűzszünetet ígérnek a szakadárok

A luhanszkiak után a donyecki szakadárok is azt ígérik, hogy a tűzszünet érdekében hátrébb vonják nehéztüzérségüket az általuk megszállt és az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatti terület között húzódó "frontvonalról".

 

Andrij Purgin, az oroszbarát szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaságának" egyik vezetője kedden újságírók előtt kijelentette, hogy reményei szerint december 9-10-ig sikerül olyan "eredményt" elérniük, aminek köszönhetően "megkezdhetik nehézfegyvereik visszavonását". Ezt megelőzően az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői missziójának közlése szerint a luhanszki szeparatisták képviselői állapodtak meg tűzszünetben az ukrán fegyveres erők képviselőivel. Az egyezség szerint - amely orosz és EBESZ-es közvetítéssel született november 29-én - a fegyvernyugvásnak december 5-én kell életbe lépnie a Luhanszk megyében lévő "frontvonal" mentén, a nehézfegyvereket pedig a szemben álló felek december 6-tól kezdik kivonni a korábbi tárgyalásokon kijelölt ütközőzónából.

Szeptember 5-én Minszkben tűzszünetről szóló egyezséget kötöttek a kelet-ukrajnai konfliktusban szemben álló felek Moszkva és az EBESZ képviselőinek jelenlétében. Ezt követően szeptember 19-én, a következő minszki találkozón jegyzőkönyvet írtak alá, amelyben egyebek mellett az szerepelt, hogy a fegyvernyugvás teljesülése érdekében a szemben álló felek legalább 15-15 kilométerrel hátrébb vonják vissza nagy kaliberű fegyvereiket, így alakítva ki egy 30 kilométer széles ütközőövezetet az általuk ellenőrzött területek között.

A megállapodások ellenére viszont továbbra sem csitultak el a harcok a térségben, és az ütközőzóna sem jött létre. Kijevi közlések és helyszíni jelentések szerint a szakadárok folyamatosan támadják az ukrán állásokat. Kijev több ízben hangsúlyozta, hogy egyoldalúan tartja magát a szeptember 5-i tűzszüneti megállapodáshoz, az ukrán katonák csak védekezésből lőnek vissza. A kormányerők azóta nem foglaltak vissza egyetlen települést sem a szakadároktól.

Kapcsolódók

Kimaradt?