Svájcban is szigoríthatják a bevándorlást

Egy környezetvédő szervezet kezdeményezésére arról szavaznak ma Svájcban, hogy korlátozzák-e a bevándorlók számát. Ha a népszavazáson az igen szavazatokból lesz több, akkor a migránsok számát a negyedére csökkentik. Ezenkívül nem csak a környezetet, de a svájci aranyat is megmenteni készülnek a voksoláson – írja a vs.hu.

Az „Állítsuk meg a túlnépesedést - védjük meg természeti erőforrásainkat” elnevezésű népszavazási kezdeményezés azt akarja elérni, hogy a bevándorlók éves számát a lakosság 0,2 százalékában korlátozzák. Így ha az igenek nyernének a november 30-án tartandó voksoláson, akkor csupán évi 16-17 ezer migránst fogadhatna az alpesi ország - ez mindössze a negyede a jelenlegi számnak.

Az egy környezetvédő szervezet által indított kezdeményezés szerint a lakosság növekedése túl nagy terhet ró a természetre, így egyebek mellett a termőföldre és más erőforrásokra. A berni kormány ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nemcsak az ország gazdaságát hátráltatná az igenek győzelme, de az Európai Unióval a bevándorlás kérdésében folytatott tárgyalásokat is, és általában véve rontaná a Brüsszellel fenntartott kapcsolatot.

A népszavazáson a nyolcmilliós országban mintegy 5 millióan járulhatnak az urnákhoz. A bevándorlás korlátozása mellett az embereknek véleményt kell alkotniuk egy másik kezdeményezésről is. A jobboldali Svájci Néppárt (SVP) köreiből származó javaslat azt indítványozza, hogy a svájci jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a jövőben aranyban kellene tartani.

Kimaradt?