Mekka felé fordulva imádkozott Ferenc pápa

Cipőjét levéve, Mekka felé fordulva, állva, fejét lehajtva imádkozott két percen keresztül ma Ferenc pápa az isztambuli Kék Mecsetben, ahol az őt kísérő Rahmi Yaram isztambuli főmufti társaságában volt jelen – írja a vs.hu.

Ezután a pápa felkereste a Hagia Sophia múzeumot, az egykori bizánci keresztény székesegyházat is. A két épület közti utat sétával tette meg, amit a rendőri kordonok mögül több százan követtek figyelemmel, iskolás gyerekek egy csoportja pedig török és vatikáni zászlókat lengetett, és azt skandálta olaszul, hogy „éljen sokáig Ferenc pápa.”

A római egyházfő később misét celebrál majd a Sisli negyedben, és találkozik I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, és a helyi keresztény kisebbség képviselőivel is. Ferenc pápa egyben Bartholomaiosz kérésére is látogatott a 80 milliós Törökországba, ahol 120 ezer keresztény él. Tegnap pedig Recep Tayyip Erdogan államfővel és Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel találkozott a pápa a török fővárosban, Ankarában.

Az egyházfő látogatása miatt magas fokú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Isztambulban: ötezer rendőrt vezényeltek a repülőtér és a történelmi városrész környékére. Római egyházfő negyedszer látogatott Törökországba, Ferenc pápának pedig ez a hatodik hivatalos külföldi útja.

Kapcsolódók

Kimaradt?