Újabb fontos telefonhívást kapott Klaus Johannis

Előbb a bukaresti nagykövetségén keresztül, most pedig Joe Biden alelnökön keresztül is gratulált Klaus Johannis választási győzelméhez az Egyesült Államok kormányzata.

Barack Obama helyettese telefonon hívta fel a november 16-án megválasztott román elnököt, akinek elmondta, az elnökválasztás második fordulóján tapasztalt magas részvétel azt bizonyítja, hogy Románia erős és egészséges demokratikus rendszerrel rendelkezik.

Joe Biden kiemelte a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségi viszony fontosságát, értékelte Románia részvételét a NATO-hadműveletekben, hozzájárulását az ukrajnai krízis megoldásában és erőfeszítéseit az Iszlám Állam elleni harcban.

Az amerikai fél naprakészségét bizonyítja, hogy Biden őszinte részvétét fejezte ki a Szeben megyei helikopterbalesetben elhunyt katonák miatt is.

Végül, de nem utolsósorban a felek egyetértettek a jogállam megerősítésének fontosságában, ugyanis ez feltétlenül szükséges a gazdasági növekedéshez és a nemzetbiztonság szavatolásához.

Mint korábban írtuk, Klaus Johannis megválasztott elnöknek több európai vezető is gratulált. Elsőként Angela Merkel levélben, majd telefonon is gratulált a szász politikusnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?