Moszkvából utalják a kelet-ukrajnai öregek nyugdíját

Orosz támogatásból finanszírozzák a kelet-ukrajnai szakadár területeken az közigazgatást, a nyugdíjakat és a szociális rendszer kiadásait - ismerte el az oroszbarát szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott donyecki "népköztársaság" egyik vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A német lap pénteki számában megjelent beszámoló szerint Ihor Martinov, a donyecki közigazgatás vezetője elmondta, hogy Moszkvából érkezik támogatás, amióta az ukrán állami költségvetés nem fedezi a kiadásokat.

Donyeck városa, és az azonos nevű "népköztársaság" Martinov szavai szerint "nem kevés, hanem sok pénzt" kap Oroszországtól, és ebből fedezik  a nyugdíjakat és a szociális támogatásokat, valamint a közszolgáltatók, a közösségi közlekedés, az iskolák és a tűzoltóság működését.

Ihor Martinov elmondása szerint gazdaságkutató, és korában a moszkvai állami egyetem oktatója volt, a donyecki közigazgatást pedig az oroszbarát szakadárok megbízásából nyár óta vezeti. Az orosz támogatás pontos összegét nem közölte, de azt elmondta, hogy a pénz a donyecki "kormányon" keresztül érkezik, és az "államapparátus", illetve a "minisztériumok" működését is a moszkvai forrásból finanszírozzák. Hozzátette, hogy Donyeck saját forrásból a működési költségek 20 százalékát tudja kitermelni.

Petro Porosenko ukrán államfő a napokban elrendelte minden közszolgálati intézmény működésének megszüntetését a szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területeken. Az elnöki rendelet egyenes következménye annak, hogy a szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságokban" november 2-án új vezetőket és parlamentet választottak. A választásokat és azok eredményét kizárólag Oroszország ismerte el.

Két nappal később Porosenko bejelentette, hogy Ukrajna kénytelen szigorúbban fellépni, katonailag és gazdaságilag is elszigetelni a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket.

Kimaradt?