Az FT Johannis győzelméről: lám, a románok milyen toleránsak

Klaus Johannis győzelme a román szavazók toleranciáját bizonyítja, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai Unió koherensebb álláspontra helyezkedjen Oroszországgal szemben – idézte a Mediafax a Financial Times szerdai cikkét.

A tekintélyes gazdasági-pénzügyi lap szerint a szász politikus elnökké választása „az év legjobb európai politikai eseményének” bizonyulhat, mert bátorító jelzést küld Közép-Kelet-Európából az eddig problematikusnak bizonyuló kisebbségpolitikáról, a korrupció visszaszorításáról, a NATO és az EU térségbeli versengésének kimeneteléről.

Az FT szerint Klaus Johannis győzelme éppen azért különleges, mert Románia megválasztott államfője a német kisebbség soraiból származik, miközben a román politikát gyakorta áthatotta a nacionalizmus. „A romániaiak rendkívüli érettségüket bizonyították be vasárnap, amikor egy kisebbségit választottak elnöküknek, mert nyilvánvalóan nem érdekelte őket a jelölt etnikai származása” – írja a lap.

A lap megállapítja: kevés európai ország lett volna képes erre. „Vajon a bolgárok megválasztanának elnöknek egy török politikust? Vagy az olaszok egy dél-tiroli németet? Egy olyan térségben, amelynek történelme etnikai feszültségektől terhes, a romániai államfőválasztás eredménye a toleránsabb jövő reményét hordozza magában” – fogalmaz a Financial Times.

Kimaradt?