Demarkációs vonalat jelölnek ki Délkelet-Ukrajnában?

A délkelet-ukrajnai demarkációs vonal kijelölése, a nehézfegyverzet visszavonása és az EBESZ-ellenőrzés felállítása ezen a vonalon a legfontosabb az ukrajnai béke szempontjából - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután német kollégájával tárgyalt kedden Moszkvában.

Az orosz diplomácia vezetője azt mondta, hogy ebben teljesen egyetért Frank-Walter Steinmeierrel, de azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva szerint Kijevnek közvetlen párbeszédet kell folytatnia a délkelet-ukrajnai szakadár régiók vezetőivel. 

A német külügyminiszter is elsődlegesnek nevezte a demarkációs vonal megállapítását a Szergej Lavrovval közösen tartott tájékoztatón, és azt is elmondta: meglehetősen közel állnak ahhoz, hogy szétválasszák az egymással harcoló feleket Ukrajna délkeleti részén. Steinmeier aláhúzta, most arra kell ügyelni, hogy a felelős katonai vezetők aláírják a demarkációs vonal megállapítását rögzítő dokumentumot, és azt követően elkezdődhet a nehézfegyverek visszavonása a konfliktus övezetéből. 

Orosz kollégájával folytatott tárgyalásáról beszámolva Steinmeier kijelentette: "a mi generációnknak nem szabad megengednie Európa újbóli kettészakadását, és azt, hogy partnerekből ismét ellenségekké váljunk". Elmondta, hogy bár Ukrajnáról beszéltek, sokkal többről volt szó a moszkvai tárgyaláson. Azért érkezett Moszkvába, hogy lehetőséget találjanak orosz kollégájával a délkelet-ukrajnai békés rendezést célzó minszki megállapodások végrehajtásának felgyorsítására és - mint mondta - "az utóbbi hónapokban köztünk kialakult bizalmatlanság felszámolására".

Frank-Walter Steinmeier hétfőn Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy kijevi és moszkvai látogatásának célja az ukrán válság további kiéleződésének megakadályozása. 

A kijevi vezetés és a délkelet-ukrajnai szakadárok képviselői között az EBESZ és Oroszország közvetítésével született rendezési megállapodás szeptember 5-én a fehérorosz fővárosban. Az egymással szemben álló felek a tűzszünetről szeptember 19-én, ugyancsak Minszkben írták alá a szándéknyilatkozatot. A fegyveres összecsapások ugyanakkor csak ideig-óráig szűntek meg Délkelet-Ukrajnában. 

Szergej Lavrov ugyancsak a minszki megállapodások betartására hívta fel a figyelmet. Osztotta Steinmeier azon véleményét, hogy az egyezségek nem ideálisak, de - mint mondta -  azok az egyedüli dokumentumok, amelyeket aláírtak az érintettek és amelyeket támogatott az Európai Unió, az Egyesült Államok, maguk az ukránok és Oroszország is. Az orosz külügyminiszter a "minszki folyamat feltétlen folytatása" mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy csak abban képviseltetik magukat az egymással szemben álló felek Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közvetítésével. Lavrov ugyanakkor abban nem értett egyet Steinmeierrel - aki kijevi tárgyalásai után érkezett Moszkvába -, hogy az ukrán belpolitikai válság megoldását célzó, francia, német és orosz közvetítéssel február végén Kijevben elért megállapodás felrúgásáért az Ukrajnából elmenekült volt államfő, Viktor Janukovics a felelős.

Kimaradt?