Baltával gyilkolták le az imádkozó rabbikat (SOKKOLÓ GALÉRIA)

A zsinagóga takarítója és egy közeli boltban dolgozó arab férfi is azok között volt, akik baltával és késsel felszerelkezve öltek meg négy embert, hat másikat pedig megsebesítettek. Benjámin Netanjahu kemény választ ígért a merényletre. Hétfőn Kelet-Jeruzsálemben zavargások voltak, miután egy autóbuszban felakasztva találtak egy palesztin sofőrt.

Két, baltával, késsel és pisztollyal felfegyverkezett férfi kedd reggel egy jeruzsálemi zsinagógában az imádkozókra támadt, négy embert megölt. A rendőrség agyonlőtte a kelet-jeruzsálemi palesztin merénylőket.

A jeruzsálemi mentőszolgálat hat sebesültről, köztük több életveszélyes sérültről számolt be. A 10-es tévécsatorna szerint az összecsapásban több rendőr is megsebesült. A biztonsági erők üldözőbe vettek egy harmadik merénylőt, aki szemtanúk állítása szerint egy közeli jesivába, vallási iskolába menekült, de a helyszínre érkezett terrorellenes kommandó katonái nem találtak senkit az épület átvizsgálásakor.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közleményében „kemény választ" ígért a zsinagóga elleni merényletre, s a Hamász és Mahmúd Abbász palesztin elnök erőszakos uszítását tette felelőssé az akcióért, amelyet szerinte a nemzetközi közösség nem vesz figyelembe. Abbász egyébként maga is elítélte a támadást.

A Londonban tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter a támadás után telefonon beszélt Netanjahuval, a palesztin vezetőket pedig felszólította, hogy a leghatározottabban ítéljék el az "értelmetlen brutalitást", és hozzanak megfelelő intézkedéseket, hogy az ne ismétlődhessen meg.

A merénylet Har Nof nyugat-jeruzsálemi vallásos lakónegyedben történt, de a támadók a kelet-jeruzsálemi Dzsabel-Mukaber arab negyed lakói, akik igazolványaik birtokában szabadon közlekednek egész Izrael területén. A tv értesülése szerint mindketten jól ismerték a helyszínt, egyikük egy szomszédos boltban, a másik a zsinagóga takarítójaként dolgozott.

A tévében megszólaló izraeli illetékesek szerint a rendőrségnek nem volt előzetes tudomása a készülő támadásról, noha az valószínűleg több napja szervezett akció volt. Jichák Aharonovics belbiztonsági miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján súlyos merényletnek nevezte és a palesztin médiában folyó "uszítással" magyarázta a történteket, önmérsékletre szólítva fel az izraelieket. Megígérte, hogy fokozott rendőri jelenléttel próbálják elejét venni a további jeruzsálemi terrorakcióknak.

A Hamász nem vállalta magára a támadást, de üdvözölte és „hősies tettnek” nevezte azt. Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet is örömmel fogadta és "a megszállók bűneire adott természetes válaszként" értékelte a történteket.

Hétfőn Kelet-Jeruzsálemben zavargások voltak, miután egy autóbuszban felakasztva találtak egy palesztin sofőrt, aki a rendőrség szerint öngyilkos lett, a palesztinok szerint viszont megölték. Az utóbbi hetekben pattanásig feszült a helyzet Jeruzsálemben, több támadásban legkevesebb hat izraelit öltek meg Izrael-szerte palesztin merénylők.

Kapcsolódók

Kimaradt?