A dzsihád világméretű kiterjesztésére szólít fel az Iszlám Állam

Az iszlám "szent háború" világszintű kiterjesztésére felhívó, a szervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak tulajdonított hangfelvételt tett közzé csütörtökön az Iszlám Állam nevű terrorszervezet.

Az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló szunnita radikálisok vezére 17 perces üzenetében elsősorban Szaúd-Arábia és a szaúdi síiták ellen sürgetett támadásokat, emellett azonban hangsúlyozta, hogy a "dzsihád tűzhányóit" a világ minden táján be kell indítani.

A Bagdadinak tulajdonított hangfelvételt néhány nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Bagdadi megsebesült vagy életét vesztette egy iraki területen lévő célpont ellen végrehajtott amerikai légi csapásban.

Közben az iraki szárazföldi erők hatékonyabbá válásával párhuzamosan intenzívebbé válnak az Iszlám Állam (IÁ) terroristáira mért légicsapások is - jelentette ki csütörtöki képviselőházi meghallgatásán Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter. "Ahogy erőre kapnak az iraki erők, azzal tandemben erősödik majd légi kampányunk tempója és intenzitása is" - mondta a Pentagon első embere. Hagel szerint az amerikai és koalíciós Irakban és Szíriában is haladást értek el az IÁ elleni küzdelemben, ám az amerikaiaknak hosszú küzdelemre kell felkészülniük.

Az Egyesült Államok mérlegelheti majd, hogy szerény létszámú amerikai egységet rendeljen a harcoló iraki csapatok mellé az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni hadjárat bonyolultabb műveleiben - jelentette ki csütörtöki képviselőházi meghallgatásán Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke. Dempsey tábornok szerint az iraki erők a korábbinál jobban teljesítik feladatukat, ugyanakkor a Moszulba történő benyomuláshoz vagy az iraki-szíriai határ helyreállításához az eddiginél komplexebb műveletekre lesz szükség.

Kimaradt?