Szerb zászlókkal várják Vojislav Seseljt a belgrádi reptéren

Tizenegy év után ismét szerb földre léphetett szerda koradélután Vojislav Seselj. A háborús bűnökkel vádolt szerb nacionalista politikust rákkal diagnosztizáálták és a hágai törvényszék ideiglenesen hazaengedte gyógykezelésre. A helyszínről érkezett fotók szerint többen is szerb zászlókkal várják a belgrádi reptéren.

A 11 éve raboskodó nacionalista politikusnál tavaly diagnosztizáltak vastagbélrákot, majd meg is műtötték, egy hónappal ezelőtt azonban áttéteket találtak a máján. A törvényszék szerint a hágai börtönben nem tudnák a megfelelően kezelni a beteget.

A nemzetközi törvényszék garanciát kért a szerb kormánytól arra is, hogy Seselj nem lép kapcsolatba tanúkkal vagy áldozatokkal, és azonnal visszatér Hágába, ha a bírói testület ezt kéri. Belgrád ezt hajlandó volt vállalni, azzal a feltétellel, hogy Seselj is kijelenti: tiszteletben tartja, amit tőle kértek.

A szélsőségesen nacionalista szerb politikus 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, pere azonban csak 2007-ben kezdődött. Végig maga látta el védelmét, minden vádpontban ártatlannak vallotta magát. Egyebek mellett azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett szerb háborús bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, Seseljnek pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához.

Ügyében tavaly részrehajlás gyanúja miatt felmentették az eljárás egyik bíráját, Frederik Harhoffot, helyére pedig Mandiaye Niangot nevezték ki. A bírócsere miatt elmaradt a tavaly októberre tervezett ítélethirdetés.

Kimaradt?