Csúnyán megfenyegette az észteket és a letteket Putyin tanácsadója

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik tanácsadója szerint Észtországnak és Lettországnak minden oka megvan arra, hogy féljen.

Az SVT svéd közszolgálati televízió keddi jelentése szerint Szergej Markov kijelentette: ezt a két balti államot az orosz kisebbséggel szembeni elnyomó magatartása miatt egy konfliktus esetén az a veszély fenyegeti, hogy eltűnik a térképről. Az 1,3 milliós Észtországban a lakosság 25,6 százaléka orosz, míg a 2,2 milliós  Lettországban 27,8 százalék ez az arány. 

"Ha jön egy nagy háború, akkor lehet, hogy ezekből az országokból semmi nem marad" - idézte Markovot az SVT a Korrespondenterna című külpolitikai műsor következő részének előzetesében. A kedd esti adásban az orosz elnöki tanácsadó az ukrajnai helyzetről is nyilatkozik. A bejátszás szerint Markov az Ukrajnához tartozó Krím félsziget márciusi orosz bekebelezését az oroszgyűlölettel átitatott ellenséges környezettel szembeni védekezésnek nyilvánította.

Moszkvának meg kell mentenie az oroszokat, ha az ultranacionalisták az életükre törnek. Ott, ahol az ukrán kormány ("ukrán junta") tanyázik, "fasizmus és terror" uralkodik. Ahol viszont orosz katonák vannak, ott demokrácia és véleményszabadság van - hangoztatta Markov.

 

Kimaradt?