Elfogták a „balkáni Al Caponét"

Négyhónapos nyomozás után vasárnap elfogták a „balkáni Al Caponénak" vagy „balkáni Escobarnak" is nevezett Dragan Kosmajacot, akit a térség legnagyobb drogbárójának tartanak. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter Belgrádban bejelentette, hogy Kosmajacot és hét társát egy vasárnapi hajnali akció során fogták el a rendőrök.

Az ügy részleteinek ismeretében nem véletlen, hogy a drogbárót "balkáni Al Caponénak" is nevezik. Az őrizetbe vett  személyeket ugyanis nem drogügyletekkel, hanem adócsalással és adócsalásra való felbujtással gyanúsítják. Al Capone is az adótartozásai miatt került bíróság elé - vont párhuzamot a belügyminiszter a 20. század elejének legismertebb amerikai bűnözője és a szerb kábítószer-kereskedő között.

Stefanovic vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a vizsgálatot Kosmajac ismeretlen eredetű vagyonának feltárásával kezdték, de más bűncselekményekre is fény derülhet a jövőben.   Aleksandar Vucic miniszterelnök Kosmajacot a nyáron a legnagyobb szerbiai kábítószer-kereskedőnek nevezte. A férfit saját belgrádi házában fogták el, nem tanúsított ellenállást.

A szerb média beszámolói szerint Kosmajacnak jól kiépített kábítószer-kereskedelmi hálózata van Dél-Amerikától Törökországon, Bulgárián, Macedónián, Montenegrón és Szerbián keresztül Nyugat-Európába. A sajtó azt is tudni véli, hogy Kosmajac jó barátja és üzlettársa volt a kolumbiai Pablo Escobarnak.

 A szerb belügyminiszter kitért arra is, hogy a szerbiai ügyvédsztrájk nem befolyásolja az ügymenetet, az őrizetbe vetteket ugyanis hivatalból kirendelt ügyvéd képviseli majd.

Kimaradt?