Robbanások rázták meg gázai Fatah-vezetők otthonát

Robbanások rázták meg a péntekre virradó éjjel a Gázai övezetben a palesztin Fatah párt helyi vezetőinek otthonát - közölte reggel a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

A Fatah egyik, Gáza városában élő vezetője bejelentette, hogy pokolgép robbant éjjel a lakásában és azzal szinte egy időben több más, a Fatahot irányító társa otthonában is, de a támadásokban senki sem sebesült meg. Eddig egy szervezet sem vállalta magára az akciót, és az izraeli hadsereg egyik illetékese is azt közölte, hogy nincs közük a történtekhez. 

A Fatah gázai szóvivőjének, Faiz Abu Itának a dzsabalíjai menekülttáborban lévő háza előtt parkoló autóját robbantották fel, s rajta kívül két másik fatahosnak a lakásában és járművében is működésbe lépett egy-egy robbanószerkezet. Levegőbe repítettek emellett egy Gáza egyik központi terén felállított színpadot, amelyet a Jasszer Arafat pártalapító halálának évfordulójára készülve állítottak fel. 

Az iszlamista Hamász gázai hatalomátvétele óta első alkalommal szerveztek megemlékezést Arafat halálának évfordulóján. Amikor 2007-ben, néhány hónappal a Hamász-uralom bevezetése után hasonló emlékünnepséget tartottak, zavargások törtek ki, s több tucat ember megsebesült - emlékeztetett a hírportál. 

A Fatah vezetői az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet által aláírt figyelmeztetéseket is kaptak, amelyek felszólítják őket, hogy november 15-ig ne hagyják el otthonukat, de az érintettek szerint hamisítványról van szó, amely mögött a Hamász állhat, s a célja az emlékünnepség megakadályozása. 

A 2007-es erőszakos gázai hatalomátvétel után idén tavasszal kiegyezett egymással a Ciszjordániát irányító Fatah és a Gázában uralkodó Hamász, s mindkét oldal elfogadta a Rámi Hamdalláh vezetésével alakult szakértői egységkormányt a majdani általános választásokig.

Kimaradt?