banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Beperelné a Varsói Felkelés Múzeumát egy hitleri tábornok unokája

Reiner Stahel náci tábornok unokája be akarja perelni  a Varsói Felkelés Múzeumát amiatt, hogy a lengyel-német államfői védnökséggel megrendezett berlini kiállításon háborús bűnösnek minősítik Stahelt. A varsói múzeum viszont nem változtat történelemszemléletén - szögezte le az intézmény igazgatója a TVN24 lengyel hírtelevíziónak szerdán.

Jan Oldakowski múzeumigazgató a TVN24-nek kifejtette: Reiner Stahel tábornok 1944 júliusában a náci megszállók elleni varsói felkelés kitörése után a lengyel főváros német katonai parancsnokaként utasítást adott a mészárlására, ezért háborús bűnösnek tekinthető. Oldakowski szerint ezen mit sem változtat az a tény, hogy Stahelt – akit a háború végén Romániából vitt el az akkori szovjet állambiztonsági szolgálat, az NKVD - nem ítélték el bírósági úton.  "Hitlert és Himmlert sem ítélte el bíróság" - érvelt Oldakowski.    A múzeumigazgató a náci tábornok unokájának a hét elején nyilvánosságra hozott panaszára reagált. Christoph Brosziest, a tábornok leszármazottját a berlini kiállítás egyik képéhez fűződő felirat háborította fel, amely  háborús bűnösöknek nevezi a fényképen látható Erich von dem Bach-Zalewski, Heinz Reinefarth és Reiner Stahel náci tábornokokat. Broszies a felirat megváltoztatását követeli, s ha az nem történik meg, akkor - mint jelezte - bírósághoz fordul.

Oldakowski elmondta: az ügy remélhetőleg nem peres úton oldódik meg, bár az általa irányított intézmény kész a bíróságon is megvédeni álláspontját. A per azonban - mint fogalmazott - megterhelné a lengyel-német kapcsolatokat.   

 

A náci megszállók elleni varsói felkelés kezdetének 70. évfordulójára rendezett kiállítást a lengyel és a német köztársasági elnök védnökségével, az államfők jelenlétében nyitották meg július végén. A tárlatot a náci belbiztonsági hatóságok egykori berlini székhelyén kialakított, A terror topográfiája (Topographie des Terrors) nevű kutató- és kiállítóhelyen rendezték be a lengyel fővárosban működő Varsói Felkelés Múzeuma közreműködésével. A kiállítás széles kitekintésben mutatja be a felkelés történetét, 1918-tól ábrázolja Varsó fejlődését, teljes pusztulását és a háború utáni újjáépítést.    

A lengyel Honi Hadsereg által elindított, az egyenlőtlen harcban elbukott 1944-es varsói felkelés a náci Németország által megszállt Európa legnagyobb földalatti ellenállási akciója volt.

A Varsói Felkelés Múzeumáról itt lehet többet megtudni.

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kimaradt?