Keményen nekiment az Orbán-kormánynak a New York Times

Ismét szerkesztőségi vezércikkben bírálta az Orbán-kormányt a New York Times, amely most a Magyarország elleni EU-szankciókon kívül azt is sürgeti, hogy az Európai Bizottság új elnöke, Jean-Claude Juncker kényszerítse ki Navracsics Tibor biztos távozását.

Újra kemény hangú szerkesztőségi vezércikkben támadta a New York Times a magyar kormányt.

A lap újságíróit tömörítő - és írásaiban a szerkesztő és a kiadó véleményét is képviselő - szerkesztőségi testület szerint az EU-nak szankcionálnia kellene Magyarországot ahelyett, hogy lagymatag módon csak aggodalmát fejezi ki az itteni antidemokratikus folyamatok miatt.

A lap emellett azt várná Jean-Claude Juncker új bizottsági elnöktől, hogy felhatalmazásával élve kényszerítse ki Navracsics Tibor oktatásért, kulturáért és sportért felelős magyar EU-biztos lemondását. Az Orbán-kormány elleni lépések elmaradása a New York Times szerint azoknak az értékeknek a feladását jelentené, amelyek az Európai Unió alapját jelentik.

A Magyarország veszélyes lecsúszása című írásban a szerkesztőségi testület azt közölte, az Orbán kormány látszólag megússza a tekintélyelvűség felé való elmozdulását és az Európai Unió alapértékeitől való elfordulását. A cikk szerint októberben az Európai Parlament még növelte is a magyar kormány presztízsét azzal, hogy jóváhagyta Navracsics Tibor EU-biztossá való kinevezését.

A lap szerint a kormány támadást intézett a magyar állampolgárok jogai ellen, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája és az EU alapszerződése is véd.

Felidézték, hogy Orbán illiberális államként képzeli el az országot, Kína, Törökország és Oroszország példáját emlegetve, kormánya pedig egy sor kifogásolható intézkedést vezetett be vagy tervezett el - az alaptörvény módosításaitól a médiaszabályozáson és a Déli Áramlat gázvezeték jóváhagyásán át a megbukott internetadóig.

Kimaradt?