Eljött a félidős választások napja Amerikában

Republikánus előretörés várható az amerikai elnöki ciklus felénél, kedden tartandó félidős választásokon, amelyeknek a legfőbb tétje, hogy a képviselőházban már többségben lévő konzervatív ellenzékiek el tudják-e hódítani a demokratáktól a szenátus feletti ellenőrzést is.

A kérdésre nem biztos, hogy már kedd este megszületik a válasz, Louisianában és Georgiában ugyanis második fordulót tarthatnak, ha a jelöltek egyike sem éri el a szavazatok 50 százalékát, de nyerésre ezekben az államokban is a republikánusok állnak.

A republikánusoknak a jelenleginél legalább hattal több szenátusi helyet kell szerezniük a felsőház elhódításához. A Huffington Post című amerikai online hírmagazin a felmérések alapján 74 százalékosra becsülte annak valószínűségét, hogy a szenátus gazdát cserél. Ám ha ez meg is történik, akkor is kevéssé valószínű, hogy a republikánusoknak meglesz a törvények zavartalan elfogadásához szükséges 60 mandátumuk. Ez azt jelenti, hogy nem tudják majd eltörölni Barack Obama elnök egészségügyi törvényét, amely vörös posztó a szemükben.

Kedden a 100 fős szenátus 36 tagjának megválasztása mellett a 435 tagú szövetségi képviselőház összes mandátumának sorsáról is dönthetnek a választók. Emellett arról is szavaznak, hogy ki legyen 38 állam és terület kormányzója, valamint újraválasztják 46 állam és négy terület törvényhozását is.

Kimaradt?