Terjed az önégetés Kelet-Európában is

Felgyújtotta magát egy 38 éves nő hétfőn a bolgár elnöki hivatal épülete előtt Szófiában – közölte a bolgár belügyminisztérium illetékese. Tavaly több hasonló tragédia történt az Európai Unió legszegényebb országában.

A nő súlyos égési sérüléseket szenvedett, de életben van – közölte az önégetőt kezelő kórház illetékese. Az öngyilkosjelölt kilétéről és tettének indítékáról egyelőre semmit nem tudni.

Tavaly február és március között legalább hatan gyújtották fel magukat nyilvános helyen Bulgáriában, mindegyikük életét vesztette. Az áldozatok így próbáltak tiltakozni a politikai életben tapasztalható korrupció és a megélhetés magas költségei ellen. Szakértők korábban arról számoltak be, hogy legtöbb esetben a kilátástalanság és a nyomor miatti végső elkeseredés vezet a nyilvános önégetésekhez.

Bulgáriában mindössze 125 ezer forintnak megfelelő összeget keres havonta átlagosan egy bolgár munkavállaló, és minden ötödik háztartás a szegénységi küszöb alatt tengődik. Egy nemrég készített felmérés szerint a bolgárok 69 százaléka úgy vélte, hogy országukban "kibírhatatlan" állapotok uralkodnak.

A kelet-európai országot az elmúlt hónapokban súlyos belpolitikai válság sújtotta. Júliusban lemondott Plamen Oresarszki bolgár kormányfő, októberben pedig két év alatt immár a második előrehozott parlamenti választást rendezték meg Bulgáriában. Jelenleg Bojko Boriszov korábbi konzervatív miniszterelnök kisebbségi kormány élén vezeti az országot két kisebb párttal kötött kompromisszum alapján.

Múlt csütörtökön a horvát fővárosban is felgyújtotta magát egy férfi. A védelmi minisztérium épülete előtt akkor már kilencedik napja tüntettek a miniszter lemondását követelve azok, akik szerint a kormány nem tett semmit a délszláv háború horvát veteránjainak érdekében. Az az önégető férfi is túlélte az akciót.

Kapcsolódók

Kimaradt?