Merkel: ha együtt nem megy, Nagy-Britannia húzzon el az EU-ból!

Angela Merkel német kancellár inkább látná Nagy-Britanniát az EU-n kívül, de nem fog belemenni a munkaerő szabad áramlásának Cameron által előterjesztett korlátozásába – írta hétvégén a Der Spiegel.

Merkel asszony aggodalmának adott okot, hogy a Nagy-Britannia közeledik a pont felé, „ahonnan már nincs visszatérés. A BBC összefoglalója szerint a Downing Street eddig nem reagált a Spiegel-cikkre.

A brit kormány korábban többször nyíltan beszélt arról, hogy kvóta megállapításával korlátozná az EU-társállamokból érkező munkavállalók számát. London az évente kibocsátható társadalombiztosítási kártyák számának, illetve érvényességi határidejének limitálásával kívánná kordában tartani az Európai Unió más országaiból érkező, főleg alacsony szakképesítésű munkavállalók bevándorlását. A 2004-ben EU-taggá vált közép- és kelet-európai országokból a jelentős jövedelmi különbségek miatt indult vándorlás Nagy-Britannia felé. David Cameron korábban úgy fogalmazott, ez a mozgás „megváltoztatta az országot, a brit politikai kultúrát”. Pártpolitikai hozadéka pedig az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) megerősödése.

A Cameron-javaslattal az a gond, hogy összeférhetetlen az EU személyek mozgására vonatkozó „alapszabadságával”. A Der Spiegel cikke azért jelent fordulatot, mert ez az első eset, hogy Angela Merkel reális lehetőségként emlegeti Nagy-Britannia kilépését az EU-ból. Berlin eddig inkább a London és az EU viszonyában kialakult feszültségek enyhítésében működött közre.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?