banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Csehországot ebolafertőzéssel zsarolják ismeretlenek

Az ebolafertőzés elterjesztésével különböző nyilvános helyeken zsarolják a cseh államot ismeretlen tettesek - közölte a cseh belügyminisztérium hétfőn.

A zsarolók egymillió eurót követelnek az államtól azért, hogy elálljanak tettüktől. A követelt pénzt három részletben akarják felvenni - állította a rendőrség. „A zsarolók legfőbb célja a pánikkeltés" - mondta Zdenek Laube, az országos rendőrfőkapitány helyettese prágai sajtótájékoztatóján. A hatályos törvények szerint a zsarolókat akár 12 évre is rács mögé dughatják.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lakosságot megvédjük a zsarolóktól" - szögezte le Laube. Elmondása szerint a rendőrségen kívül az üggyel már a szervezett bűnözés elleni osztály is foglalkozik, s a kormány is. „Nagyon bonyolult ügyről és kommunikációról van szó" - jelentette ki Robert Slachta, a szervezett bűnözés elleni osztály vezetője. A hatóságok az ügyet nemcsak zsarolásnak, hanem a lakosság biztonsága elleni fenyegetésnek is tartják, ami súlyosbító körülmény.

Vladimír Valenta tiszti főorvos nyilatkozata szerint nagyon valószínűtlen, hogy Csehországban mesterséges úton meg lehetne fertőzni a lakosságot Ebola-vírussal. „Az elszigetelt esetekre fel vagyunk készülve" - állt a nyilatkozatban. Csehországban eddig három ebolagyanús esetet vizsgáltak ki, de végül egyik sem bizonyult fertőzésnek.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kimaradt?