Nobel-díjasok Obamához: leplezze le az állam vezényelte kínzásokat

Tizenkét Nobel-békedíjas arra szólította fel Barack Obama amerikai elnököt, hogy hozza nyilvánosságra azt a jelentést, amelyet a szenátus készített „a terror elleni háború" kezdeti szakaszában végrehajtott kínzásokról.

A tizenkettek nyílt levélben kérték az ugyancsak Nobel-békedíjas Obamától annak „maradéktalan feltárását", hogy milyen mértékben alkalmazott kínzást az Egyesült Államok. Rámutattak, hogy az ifjabb Bush elnök kormányzata által alkalmazott gyakorlat következtében mindenki „sebezhetővé" vált, beleértve az amerikai katonákat is. A felhívás szerzői szerint a tények nyilvánosságra hozatala az elismerés és a megbékélés folyamatának kezdete lehetne.

A Fehér Ház, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a demokrata többségű szenátusi hírszerzési bizottság között már augusztus óta tart a vita arról, hogy mennyit hozzanak nyilvánosságra a szövetségi felsőházi jelentés mintegy 500 oldalas összefoglalójából. Barack Obama korábban, egy fehér házi sajtóértekezleten elismerte, hogy Amerika embereket kínzott meg, de jogvédő csoportoknak csalódást okozva nem tett látványos erőfeszítéseket a szenátusi vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozása érdekében.

„A botrányos kínzás és a nemzetközi jog másként történő megsértésének elfogadásával a terrorizmus elleni küzdelem nevében az amerikai vezetők alámosták azokat a szabadságokat és jogokat, amelyek védelméért pedig az övéik nemzedékei adták fiatal életüket" - olvasható a levélben.

A levél aláírói között volt Desmond Tutu dél-afrikai érsek és Frederik Willem de Klerk volt dél-afrikai elnök, akik felléptek az apartheidrendszer ellen, valamint John Hume, az észak-írországi békefolyamat egyik kulcsszereplője és Jody Williams, a taposóaknák elleni kampány vezéralakja.

Kimaradt?